zaterdag 28 juni 2014

Update juni

De weken vliegen voorbij hier, zeker met dat mooie weer. Ik dacht, ik moest maar weer eens een update geven van de stand van zaken... daar heb ik zelf de foto's al bij nodig, anders weet ik niet meer wat ik gedaan heb. Let me see...

Aalbessen
De aalbessen zijn rijp! ik haalde er al een paar kilo af, de eerste porties gingen vlot op, maar ik heb ook al een aantal potten vol ingemaakt. Er valt haast niet tegen te plukken, zoveel bessen zitten eraan. Ook de frambozen blijven maar geven, heerlijk. Die gaan met handen vol door de smoothies op het moment, samen met aardbeien en aalbessen, en snijbiet of sla. De sla doet het trouwens geweldig, ik heb nog nooit zo veel en zulke mooie kroppen gehad.Ik vind het haast zonde om ze op te eten :) .

En zo goed als de sla het doet dit jaar, zo slecht doen de wortels het. Rij na rij heb ik gezaaid, en ze kwamen wel op, maar dan een dag later waren ze weer weg. Ook de rode uien, die om en om met de wortelrijtjes staan, doen het slecht in dat bed. Het is maar een zielige bedoening. een rij uien (helemaal aan het begin) en twee rijtjes winterwortel (helemaal aan het eind) doen het, daartussenin staan alleen wat zielige niet uitgekomen uien. Er moet wel haast wat onder wonen ofzo, wat de boel opeet. Ik zou het anders ook niet weten.
De bijen zijn blij met alle phacelia
Een dezer dagen ga ik het bed maar omspitten, beetje nieuwe compost erdoor, en kijken wat ik nog kan zaaien/planten. De knoflook moest ik vroegtijdig oogsten in verband met roest, dus op het plekje wat vrijkwam heb ik maar wat rijtjes wortel weer ingezaaid. Kijken of het daar beter wil. Wortels kunnen nog tot in augustus gezaaid worden, dus als de uien en sjalotten dan straks plaats maken, is er nog tijd voor een nieuw poging.

De snijbiet die ik heb laten doorschieten om zaad van te winnen is inmiddels zo'n twee meter hoog, de helft van de planten valt om en ligt dus danig in de weg...zo langzamerhand begint het erop te lijken dat de bloemtrossen haast uitgebloeid zijn, en hier en daar beginnen er herkenbare zaadklusters te vormen. Het duurt allemaal veel langer dan ik had gedacht, en ik vraag me ook af of het wel een succes gaat worden... maar dat maakt niet uit, het is al leuk om te proberen. Als het goed gaat, heb ik straks genoeg zaad om een derdewereldland van snijbiet te voorzien volgens mij. Het is echt ongelooflijk hoeveel er aan zo'n plant komt. En als je zo'n zakje regenboog snijbiet (ca 100 zaden) in de winkel koopt, betaal je daar toch bijna twee en halve euro voor, tel uit je winst! Nouja, eerst zien of ik inderdaad zaad kan oogsten natuurlijk. :)

Tuinbonen doppen
De tuinbonen heb ik intussen ook voor het grootste gedeelte geoogst, voordat de vogels ermee vandoor gaan. Die weten altijd feilloos wanneer het spul rijp is, en dan ben je zomaar te laat... Ik vind het altijd een hoop werk hoor, tuinbonen doppen, en je houdt meer peul over dan boon... maar die boontjes zijn zo lekker! Ik heb tuinbonen "Stereo", die blijven mooi groen in de kook, in tegenstelling tot de gemiddelde tuinboon die bruinig opkookt. Die bruine geven vaak wel grotere peulen, dus meer opbrengst, maar ik vind deze erg lekker, en ze zien er lekker fris uit Het oog wil ook wat, tenslotte.

 
Op het tuincomplex heeft de phytophtora alweer aardig toegeslagen. De vroege aardappels waren aangetast, dus die planten heb ik gerooid. De aardappels haal ik er per portie uit; de eerste waren weer heerlijk! Ook de Purple Vikings heb ik van veel slecht blad verlost, dat is ook niet echt een resistente aardappel. De late aardappels, Texla, zouden wel volledig resistent zijn. Toch zitten er plekjes in het blad, dus de lelijke bladeren haal ik voor de zekerheid maar weg. Verder lijken ze het nog prima te doen, ze bloeien vrolijk verder. We wachten af!
 

De meer of minder restistente tomatenrassen die ik buiten heb staan lijken overigens weinig last te hebben van de phytophtora. En ze staan nog wel pal naast de aardappels van de buurman, die wel flink te lijden hebben gehad. Ik ben dus echt vol goede hoop. De tomaten beginnen zowel in de tunnel als buiten al mooi vorm te krijgen trouwens. Leuk om te zien hoe verschillend ze allemaal zijn, de Amish Cherry met heel ruim gezette trosjes kleine tomaatjes, de roma's met hun langwerpige vruchten, de marmandes met hun onregelmatige vormen... allemaal verschillend, en allemaal lekker. Ze moeten alleen nog even wat kleur krijgen. Even een paar weken mooi weer zou het moeten doen. En verder... groeit alles gewoon wel lekker, eigenlijk.
 
1 opmerking:

  1. Wow dat ziet er toch allemaal prima uit! Bij ons op de tuin ook allemaal slechte uien, die van mij gaan nog wel goed, al zit er wel meeldauw op. Hier nu ook wachten op de eerste rijpe tomaatjes, ik denk volgende week de 1ste!

    BeantwoordenVerwijderen