zondag 19 oktober 2014

ik ben er nog hoor!

't is maar goed dat hier niet ook onkruid groeit als ik er een tijdje niet kom, want anders was het hele blog nu wel overwoekerd geweest... Ik ben een tijdje niet aan updates toegekomen, deels door andere drukke bezigheden, deels doordat er niet zo veel nieuws op de tuin gebeurde wat het vermelden waard was. Maar nu de herst echt in begint te zetten wordt het toch wel tijd om weer eens een stukje te schrijven. Zo gezegd, zo gedaan.

Texla's
In dit mooie weekend heb ik hard gewerkt, ik had de late aardappels nog in de grond zitten, net als de Purple Vikings. Traditioneel is de herfsvakantie aardappel-rooi-tijd, dus die moesten er maar uit. Een mooie opbrengst aan Texla's, en een iets minder spectaculaire aan Vikings. Wel zwaar werk altijd hoor, die aardappels. Blij dat het achter de rug is.

Daarnaast heb ik de nodige uren gespendeerd aan het onkruidvrij maken van de paden (en de bedden), dat was er een beetje bij ingeschoten de laatste tijd, daar het steeds snertweer was op mijn vrije dagen. Dan doe je alleen de hoognodige dingen.... en dat onkruid groeit stiekem altijd lekker door, weer of geen weer. maar goed, het is weer netjes. Ik merkte wel dat ik hoognodig nieuwe houtsnippers nodig heb om de paden aan te vullen, want anders komt het onkruid er veel te makkelijk weer door. Hopelijk gaat de gemeente weer snipperen binnenkort...

De laatste buitentomaten heb ik ook dit weekend geruimd, de Tomatito de Jalapa was nu ook echt op. Toch geweldig dat je tot na half oktober gewoon buiten tomaatjes kunt blijven oogsten, zonder afdekking of chemische rommel. Voor mij is dit echt een supertomaatje! Overigens heb ik ook nog steeds één Rouge d'Iraque in de kas staan. Die plant was op een zeker moment wel aangetast, toen heb ik 'm boven een niet aangetaste tak afgeknipt, en die is weer uit gaan lopen. Er hangt zelfs alweer een nieuwe tros tomaten aan! Ben wel benieuwd of ze nog gaan kleuren. Al met al heb ik dit jaar echt een goed tomatenjaar gehad.

ja! een zoete aardappel!
Nu alle tomatenplanten weg zijn, staan alleen de zoete aardappels nog in dat bed. Ben erg benieuwd of dat wat wordt. Ik wil ze zo lang mogelijk in de grond laten, maar heb stiekem toch vast wat grond losgemaakt bij een van de planten die ik, na de oogst van de vroege aardappels, in dat bed had gezet. En er zit wat aan! Ik heb het snel weer toegedekt met aarde, kan het nog even doorgroeien.
Deze planten zijn een stuk later gezet dan die in het tomatenbed, dus wellicht zijn de knollen daar ook al groter. Nou ja, we zullen het wel zien als het oogsttijd is. Ik vind het al super dat er wat te oogsten valt! Ben ook superbenieuwd naar de Yakon, maar daar heb ik er maar ééntje van, dus ben ik nog niet gaan graven. Geduld is een schone zaak...

De wortels zijn het uiteindelijk ook nog goed gaan doen, gisteren heb ik er een paar uit de grond getrokken, ze beginnen al mooi aan de maat te worden. Toch nog oogst dus. En weer mooi zonder wortelvlieg. In tegenstelling tot de winterwortels, die zonder afdekking stonden. Hele mooie dikke wortels zijn het geworden, maar de meeste zijn helaas bewoond. Ik ga echt nooit meer wortels zonder gaas telen.

Pompoenenoogst
De pompoenenoogst is ook binnen. Nadat iemand de twee grootste gejat had, heb ik de rest ook maar meegenomen, want voor je het weet zijn ze blijkbaar weg. Zo flauw vind ik dat, als je toch weet dat je in de herst graag een pompoen bij je voordeur wilt leggen, stop dan gewoon in mei een zaadje in de grond! Er is echt niks makkelijkers dan een pompoen telen... Maar goed, ik heb zelf dus één van de dikke pompoenen overgehouden, één kuri (daar miste ik er ook een paar van), een stuk of zes hokkaido's, en heel veel gele mini-pompoentjes. Op zich zat om de winter mee door te komen, gezien het feit dat ik net, met moeite (en hulp van Marlous), alle pompoenpuree van vorig jaar heb weggewerkt.

Ook een groot succes zijn de jalapeno-pepers. Wat zijn dat vreselijk productieve planten zeg! Ik kom gewoon om in de jalapenos, echt waar. Nou had ik misschien ook wel minder dan tien planten kunnen zetten... Maar goed, ze blijven maar komen. Ik heb laatst al jalapeno-sambal gemaakt, héét dat ie is! maar wel lekker, indien met mate gebruikt. Maar ze blijven maar komen, die pepers. En zoveel toepassingen heb je er nou ook weer niet voor (recepten zijn welkom!). De komende batch groene wordt gevuld á la jalapeno-popper, en ingevroren. En ik laat nog een portie afrijpen om daarna te roken, kijken of ik er chipotles van kan maken. De cayennes doen het ook heel goed, maar daar had ik maar vier planten van. Ook ruim voldoende, overigens.

1 opmerking:

  1. Prachtige pompoenen, al die verschillende soorten. Ik ben er dit jaar ook voor het eerst aan begonnen en heb heerlijk kunnen smullen van mijn oogst. Ik heb er ook eentje aan mijn zoontjes gegeven om met Sint Maarten langs de deuren te trekken, viel erg in 'smaak' bij de kids.

    BeantwoordenVerwijderen