zondag 20 maart 2016

Laat de lente maar komen!Zonnig overzichtje
De laatste weken liet het weer het wel aardig toe om lekker in de tuin aan de gang te gaan. Zo gezegd, zo gedaan, en nu is de tuin al bijna (op een bed na) klaar voor het voorjaar! Lekker opgeschoten dus.
Maar verder is het nog aan de koude kant, vind ik. Dus met het grote zaaien (en planten) wacht ik nog maar even. Toch zit er al wel het een en ander in de grond, knoflook, uien en sjalotten. Hier en daar vast wat vroege wortels tussen de rijtjes ui.  En spinazie, maar daar heb ik toch maar vlies overheen gedaan, dan kiemt het hopelijk wat sneller.

En onder afdekking, in de vierkante meter bak, heb ik verschillende sla, kolen, en raapstelen voorgezaaid. Die komen nog maar mondjesmaat op, maar ja. De natuur laat zich toch niet opjagen. Het gaat straks allemaal ineens tegelijk, zul je zien.Kikkererwten
 De voorgezaaide tuinbonen kwamen maar niet boven, dus heb ik daar een alternatief voor gezocht; kikkererwten! Die had ik nog zat in de keukenkast liggen, en die bleken heel snel te kiemen. Met als gevolg dat ik de plantjes inmiddels maar naar de koude kas van Marlous heb gebracht. Binnenshuis is het veel te warm voor ze. Mooie sierlijke plantjes zijn het he!

Weet je dat kikkererwten helemaal geen erwten (pisum) of bonen (phaeseolus)zijn?  Het is een ander lid van de vlinderbloemigen-familie,  Cicer Arietinum. Ik ben heel benieuwd of ze het een beetje gaan doen, in ons klimaat.

En nu zag ik vanmorgen dat de tuinbonen toch alsnog boven beginnen te komen. Ik denkt dat ze  in een soort winterslaap lagen. Ik hoop maar dat ik straks genoeg plaats heb voor al die plantjes :). De kikkererwten moeten het hele seizoen blijven staan, want die oogst je als droogbonen. 
Paprika/s opgepot

Thuis heb ik ook nog het nodige staan, de paprika's en jalapenos zijn inmiddels opgepot.

De binnen voorgezaaide kolen en sla zijn ook bijna aan oppotten toe, en daarna kunnen ze ook naar de koude kas, verder groeien. 

De aardappels liggen in de bijkeuken voor te kiemen, weer Texla's en Arielle, die bevielen goed, vorig jaar. Die kunnen dan begin april de grond in. Ik ben er wel klaar voor... 
1 opmerking:

  1. Wat een leuke plantjes van de kikkererwten ben benieuwd naar het vervolg van je experiment! Groetjes martine

    BeantwoordenVerwijderen