maandag 2 mei 2011

Droog en winderig

Dus niet echt lekker tuinweer, de laatste paar dagen. Jammer, want ik ben de hele week vrij, en had dus lekker aan het werk gewild. Gelukkig groeien de groentjes gewoon lekker door, met elke dag een sproeibeurt houden ze het prima uit in de bakken. Vanwege het aanhoudende mooie weer heb ik laatst al een paar tomatenplanten in de bak geplant, die waren er qua formaat wel aan toe om uit de pot te gaan. En aangezien de Tigerella's goed aangeslagen waren, heb ik in geval van plotselinge nachtvorst nog wel een paar planten op reserve. Hier staan wat plantjes achter het bijkeukenraam: rechts twee moneymakers en een TinyTim, links meer Tigerella's en wat Uchiki Kuri-pompoenen.
We eten inmiddels al sinds een week dagelijks sla uit de tuin, aangevuld met spinazie en snijbiet. De radijsjes beginnen nu ook wat dikker te worden, dus die verwacht ik binnen een week ook wel te kunnen gaan oogsten. Ook van de kruiden kan ik af en toe al wat gebruiken, voornamelijk bieslook, shizo en laurier, want de rest is nog maar klein. Voor de komende nacht worden temperaturen rond de nu voorspeld, dus ik heb de kruidenbank ingepakt in vliesdoek, voor net dat beetje bescherming. De twee ronde-courgetteplanten die in pot staan (gescoord op koninginnedag) heb ik erbij onder de bank geschoven. Ook de boontjes die beginnen op te komen zitten onder vlies, maar dat was al om de verdamping een beetje tegen te gaan. Zonder vocht is het tenslotte moeilijk kiemen. Hier en daar heeft er intussen een plantje z'n koppie opgestoken, ben benieuwd hoeveel er nog volgen.
In het hoekje van de foto zie je dat ze vlak naast het gaas van de kippenren staan...als dat maar goed gaat! De kippen houden alles wat ik in de grond stop met argusogen in de gaten:
De andijvieplantjes die ze laatst tot de grond toe hadden kaalgevreten zijn gelukkig weer verder gegroeid, die beginnen alweer op een kropje te lijken. Had ik eigenlijk niet verwacht, dus dat valt weer mee. De minikiwi die ook in dat hoekje staat (vorig jaar geplant, dus is nog niet veel) heeft de winter overleefd, en zit inmiddels ook weer goed in het blad. Hij maakt ook nieuwe scheuten, dus dat belooft wat te worden. Ben benieuwd of ik er ooit vruchten aan krijg... de tijd zal het leren.

Het kruidenbed van vorig jaar heb ik vanmiddag ontmanteld; stenen weer opgeruimd, de gebruikte grondmix door de rest van de tuin geschoffeld, en ik heb er een blauwe bes geplant.Het plantgat heb ik eerst vrij diep uitgegraven, volgegooid met turf en mix, flink wat water erin laten lopen, en toen de struik geplant. Nou ja, struik... een stuk of 6 takjes zijn het, maar alla. Daarna een laag compost en dennenschors-mulch eromheen gelegd, en nou maar hopen dat het wat wordt. Hier een plaatje:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten