woensdag 20 juli 2011

Musjes en update

Wij hadden altijd al vrij veel mussen in de tuin, maar sinds we de kippen hebben is het hier een waar mussenparadijs geworden. 's Ochtends als ik beneden kom zitten er vaak al zo'n 20 musjes te wachten op de dakrand en de bonenstaken tot ik het strooivoer kom brengen. Het lukt helaas niet ze met z'n allen op de foto te zetten, want als ik er alleen maar aan denk zijn ze al frrrt weggevlogen, en zitten ze druk tjirpend in de laurierstruiken, te wachten tot ik me weer omdraai. Een paar heb ik er toch kunnen snappen:
Toen ik de bonenconstructie net had staan, lag de bovenste ligger gewoon los. die was tenslotte alleen om de rest uit te lijnen. Dat gaf hilarische toestanden, want alle musjes gingen dan eerst aan de ene kant zitten, met als gevolg dat de stok steeds schever ging hangen, tot het moment dat hij begon te glijden. Dan vlogen ze weer allemaal weg, en viel de stok naar beneden. Na een paar keer heb ik er dus nog maar een touwtje overheen geslagen om hem vast te zetten. Hier zie je ze vlak voordat de boel naar beneden kwam.
Affijn, genoeg over de musjes. Hoe staat de tuin erbij op het moment?
Bijna alle tomaten zijn al aardig wat vruchten aan het maken, alleen de tigerella's zijn pas net aan het bloeien. Ik heb goede hoop dat die dus ook nog gaan produceren. De pompoenen en courgettes maken op de een of andere manier alleen maar mannelijke bloemen, dus dat schiet niet op. Zou er een manier zijn om dat te beinvloeden, met bemesting ofzo? Straks maar eens op internet zoeken.
De boontjes die ik in het nieuwste bed heb gezaaid beginnen ook lekker te groeien nu. Ik heb er een paar rijtjes wortel tussenin gezaaid, weet niet of dat een goede combinatie is, maar ik dacht, die bonen gaan alleen maar omhoog, dus dan kunnen de wortels wel naar beneden. Heb ik tegen de winter misschien ook nog wat te oogsten. De Sla doet het in dat bed ook prima, mooie volle kroppen  zijn het geworden. In tegenstelling tot de slaplantjes die ik in het kasje had geplant, nog wel met bekers eroverheen en slakkenkorrels rondom.... elke nacht verdween er een plantje, en nu staat er nog maar eentje. Hij houdt dapper stand, dat dan weer wel. De sla die ik in potjes had uitgezaaid begint wel mooi groot te worden, die moeten haast de grond in. Maar volgens mij staan ze veiliger waar ze nu staan (op de oppottafel) dan in de grond....dillemma...

De spitskolen zijn haast klaar, die gaan binnenkort de pan in. En de uien mogen er binnenkort ook uit, denk ik:
En dan iets waar ik helemaal blij van wordt: de kiwibes maakt nieuw blad! Die was helemaal kaalgevreten door de kippen toen die ontsnapt waren tijdens ons weekend parijs, en er was alleen een zielige kale sliert van over. Die heb ik toen op hoop van zegen dwars door het nieuwe bed weer aan de trellis gehangen, maar hij werd steeds zieliger en zieliger, en ik had de hoop al haast opgegeven. En toen, van de week, toen ik de takken van de paprikaplant wat ontwarde zag ik ineens onderaan een paar blaadjes. Hopen dat de slakken (en de kippen) hem nu met rust laten, en wie weet heb ik dan ooit, over een paar jaar, kiwibessen uit eigen tuin. Wie weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten