woensdag 9 november 2011

Een hoop gedaan...

Ik blog niet zoveel de laatste tijd, maar ben wel steeds druk bezig in de tuin. Steeds maar foto's van zwarte grond plaatsen leek me niet zo vreselijk interessant, vandaar. Maar nu zijn we gelukkig weer een heel stuk gevorderd, dus tijd om weer eens te schrijven.


In de tuin willen we graag paden aanleggen met houtsnippers, om op die manier het onkruid te onderdrukken. Gelukkig versnippert de gemeente nogal eens wat snoeihout, dus kon ik vorige week al vele vuilniszakken vol snippers van het ene eind van Assen naar het andere eind rijden en sjouwen. Vanmorgen heb ik daar het eerste stuk van het pad mee bestrooid; eerst een dikke laag kranten neergelegd, dan flink wat snippers erop. Helaas waren mijn kranten al na een meter of twee en half op... zaterdag verder, dan maar. Maar het wordt wel mooi, en loopt ook lekker, al was het maar een klein stukje. Uiteindelijk willen we alle paadjes besnipperen, maar gezien het gesjouw mag dat wat mij betreft ook in fases :) Eerst het hoofdpad maar.

De hele tuin is inmiddels omgespit en voor zover mogelijk ontdaan van kweek. Kweek is een nogal hardnekkig onkruid, van dat slordige gras wat ondergronds meterslange wortels maakt. En elk stukje wortel wat in de grond achterblijft, groeit weer uit tot nieuwe meters. In totaal hebben we intussen ruim vijf vuilniszakken wortels uit de grond verwijderd, en het lijkt aardig schoon nu. Het zal heus wel weer opkomen, maar in elk geval een stuk minder dan het was!

Ook het oude aardbeienbed is helemaal ontmanteld, we hadden eerst bedacht dat we wel een aantal planten ergens anders konden herplanten, maar dat hebben we toch maar niet gedaan. We waren zo lekker bezig met alles weggooien :)


Afgelopen week was ook de bestelde mest gearriveerd, er lag dus echt een enorme hoop dampende stalmest te wachten om naar de tuin gekruid te worden. Vrijdagochtend dus de handen uit de mouwen gestoken, en 7 kruiwagens naar de tuin gereden, en zolang geparkeerd in de composthoop. Daar was toch nog een helft vrij, tenslotte. dagochtend bleek ook de champignonmest er te zijn, dus konden we weer aan het kruien. Vanmorgen heb ik, naast het uitzetten van de paden en de bedden, ook al een deel van de bedden van mest of compost voorzien. Aan het eind van de ochtend zag het er zo uit:
Het donkere stuk linksachter is drie bedden breed, dit wordt volgend jaar ons aardappelbed. Aan de rechterkant achteraan komen de bonen, dat bed heb ik niet bemest. De drie bedden daaropvolgend, dus tot en met waar de chrysanten staan heb ik al van een laagje compost voorzien. De chrysanten zelf mogen blijven staan, die spitten we in het voorjaar wel onder. Er zijn vast wel wat lieveheersbeestjes en oorwurmen die daarin willen overwinteren. En voorlopig zorgen ze nog voor een beetje kleur in een anders maar saaie tuin.

Ohja, nog vergeten: vrijdag werd ik verrast door de opgekomen knoflook, en vanmorgen zag ik een aantal tuinbonen boven de grond piepen! Werd er helemaal blij van...net lente! (maar dan anders...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten