zondag 30 december 2012

Evaluren, deel 2: Wortels,bollen en knollen

tussen de rijtjes door
Het was een goed uienjaar bij ons, we staken ongeveer 2 kg aan plantuitjes in de grond en hadden daarvan een mega-oogst. Doordat het einde van de zomer nogal nat was, viel het nog niet mee om alles goed te laten drogen, maar de meesten hebben het toch gehaald. De laatste 3 uitjes gaan deze week waarschijnlijk op, daarna moet ik ze helaas weer kopen in de winkel.

De knoflook deed het iets minder goed, de bollen werden niet erg groot. Zal wel komen door de steenkoude winter en de vele regen. De smaak was overigens wel heel erg goed, en aangezien er toch meer uit de grond kwam, dan we erin hadden gestopt is de teelt wat mij betreft geslaagd.

Bietjes: we hadden langwerpige bietjes (Cylindra), gele bietjes (Burpee golden) en Choggia's. Vooral de Cylindra heeft een behoorlijke oogst opgeleverd, heerlijke langwerpige bietjes, makkelijk te verwerken door de gelijkmatige vorm, en erg lekker.
De Chioggia's deden het wat minder goed, maar dat is waarschijnlijk doordat het een restje ouder zaad betrof. Volgend jaar met vers zaad mag die ook weer.
De gele bietjes zijn ook blijvers, wat minder "aards"  van smaak dan de rode bieten, waardoor ze meer in de smaak vallen bij de kinderen. Doordat ik die wat te laat heb gedund, groeiden ze niet zo mooi uit. Dat is dus een aandachtspuntje voor volgend jaar.

Wortels: we hadden rode, paarse, gele en oranje wortels gezaaid. De opkomst bij de paarse en rode viel nogal tegen, vooral door de kou in het voorjaar. Er zaten ook niet zoveel zaadjes in deze verpakkingen t.o.v. de "gewone" wortels, dus vaker inzaaien zat er ook niet echt in. Geen succes dus, al was de smaak van de paar die we hebben kunnen oogsten prima.
De gele wortels en de gewone worteltjes kwamen wel redelijk op, al was dat ook niet om over naar huis te schrijven. Bij het oogsten bleek de wortelvlieg ook nog aardig te hebben huisgehouden, dus hier valt volgend jaar wel het een en ander te verbeteren. Nieuwe rondes, nieuwe kansen, zullen we maar zeggen.

Pastinaken: de vroeg gezaaide pastinaken zijn allemaal geoogst, heerlijk zijn ze. Ook best een hoge opbrengst, al hebben ook hier de wortelvliegen wel wat bezoekjes gebracht. Ik had wat later in het seizoen nog een portie ingezaaid, die staan nog te overwinteren in de tuin. Binnenkort maar eens zien hoe die het er vanaf hebben gebracht. Wellicht hebben die er voordeel van gehad dat ze in het voormalig uienbed staan.


herfsraapjes "Goldana"
Schorseneren: bovengronds zien ze er prima uit, maar ik heb er nog niet van geoogst. Dat gaan we dus binnenkort beleven. Volgens mij zijn er niet echt veel problemen te verwachten bij deze teelt, hooguit dat de wortels afbreken bij het oogsten.

Rapen en raapjes: eigenlijk horen die natuurlijk bij de brassica's, maar omdat ik ze dit jaar bij de andere knollen had gezet, bespreek ik ze ook hier. Volgend jaar gaan ze bij de kolen in het bed.
 Ik had knolrapen "de nancy" gezaaid, en later gele herfstraapjes.  De Nancy's groeiden snel uit tot flinke knapen, terwijl ik ze eigenlijk als meiknolletjes had willen oogsten. Groot waren ze gelukkig ook lekker. De gele raapjes zijn schattig, alleen daarom al zou ik ze weer telen. En omdat ze er nu nog staan, da's ook leuk. Als het echt hard gaat vriezen zullen ze er wel uit moeten, maar met dit weer blijven ze prima in de grond. De smaak ik ook goed, al gebruik ik ze voornamelijk in combinatie met andere groenten.


Plannen voor 2013:
- Eerder dunnen bij de gele bietjes
- Nieuw zaad bestellen voor Chioggia's
- Wortels en pastinaken onder gaas telen, kijken of dat helpt. Misschien ook nog een rand bosui    rondom het hele bed zaaien. Ik wil dit jaar graag een substantiele wortel-oogst :)
- Bij de uien weer wortels tussenzaaien tegen de uienvlieg, daar werkte het blijkbaar wel.
- Rapen bij de brassica's zetten

2 opmerkingen:

  1. Leuk om je evaluatie van je groentetuin te lezen.
    Ik ben ook aan mijn laatste sjalotten toe. Afgezien van bonen, tomaten, komkommers en alle soorten sla was het bij mij niet zo best. Zelfs de rode bieten waren plotseling door de slakken opgegeten, dat had ik nog niet eerder meegemaakt.
    Wens je een goed nieuw tuinjaar toe!
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat raar inderdaad, bij mij haast nooit slakken bij de bietjes! Wel in de snijbiet trouwens, dus ze lusten het inderdaad wel.

    BeantwoordenVerwijderen