donderdag 11 juli 2013

Courgettes in de maak!


Nou, hèhè, de eerste courgettes zijn in de maak. Hoog tijd dus om wat lekkers te maken van de laatste restjes van vorig jaar, die nog in de vriezer rondhangen. De laatste tijd is vooral het courgettebrood erg gewild, hier in huis. Er bestaan heel veel recepten voor courgettebrood, maar dit is al een tijd een favoriet bij ons. Dus als je over een maandje ofzo weer omkomt in de courgettes, probeer deze dan ook eens.

Voor twee broden ( of cakes, wat je wilt)

- 3 grote eieren
- 2 cups suiker (minder kan ook)*
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 cup zonnebloemolie
- 3 cups bloem
- 1 tl zout
- 2 tl koekkruiden
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 2 cups geraspte courgette
- 1 cup noten ( optioneel)

Verwarm de oven voor op 165 graden.
Vet 2 cakeblikken in, en bestuif ze met bloem. Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker en olie tot een crèmige mix. Mix dan de bloem, bakpoeder en -soda, zout en koekkruiden erdoor. Hak de noten grof, en spatel die met de geraspte courgette door het beslag. Verdeel het beslag over de vormen, ze zijn dan tot net voorbij de helft gevuld. Zet ze in het midden van de oven, en bak ze in 55 tot 60 minuten gaar. Controleer de gaarheid met een satepen; die moet er net droog uitkomen. Om dat niet elke courgette evenveel vocht bevat, kan de baktijd wel eens iets langer uitvallen.
Als ze gaar zijn, laat je ze een minuut of tien in de vorm afkoelen, daarna zou je ze eenvoudig uit de vorm moeten kunnen halen. Laat verder afkoelen op een rooster, en probeer ze pas aan te snijden als ze helemaal zijn afgekoeld. Lekker met een citroen- of roomkaasglazuur, of met een beetje roomboter, of gewoon zo. Blijft in de koelkast wel een week lekker (maar dat halen ze nooit), en kan ook prima ingevroren worden.

* aanvulling: ik heb stapsgewijs steeds minder suiker toegevoegd, en bij 1 1/4 cup is hij nog net zo lekker. Wanneer je verder mindert, wordt het wat saai van smaak, maar je zou er dan weer gedroogd fruit door kunnen doen.



4 opmerkingen:

  1. Prachtig gezicht he de eerste courgettes! Ik maak ook regelmatig courgettecake. Leuk om eens een ander recept te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk idee, dat ga ik proberen. Leuk om je blog te lezen ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk recept! Ik oogst dit jaar voor het eerst courgettes dus dit is een leuk recept om te proberen =)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Roos, ik zie je blog nu pas. wat leuk! gr. gieny

    BeantwoordenVerwijderen