woensdag 3 juli 2013

Krieltjes en update

Vandaag heb ik 't bed met vroege aardappels gerooid, er zat een schimmel in, waarschijnlijk alternaria, en het leek er niet op dat de planten dat gingen redden. Om verdere verspreiding tegen te gaan heb ik ze dus maar verwijderd... En aangezien de knollen dan toch niet meer verder groeien, heb ik ze er meteen maar uit gehaald. Het was nu mooi droog weer, tenslotte. Ze zijn niet groot, de aardappels, een kilo of 3 is redelijk, en de andere 5 kilo zijn echte krieltjes. Geen mega-oogst, maar alla. Krieltjes zijn ook lekker. Nu maar hopen dat de rode, paarse en late aardappels niet ook ziek worden... Er zaten een paar verdachte bladeren aan, dus die heb ik weggehaald (nadat ik heel goed m'n handen had gewassen!) maar meer kun je toch niet doen. We wachten het wel af, elke week dat ze langer staan, groeien de knollen ook door tenslotte.
Het lege bed heb ik weer netjes gemaakt, en ingezaaid met Phacelia.
Vroege aardappeltjes
Verder in de tuin:

De boontjes en sugarsnaps schieten nog steeds niet op, ik blijf maar zaaien, planten en slakken vangen (en blauwe korrels onder de heg strooien), maar het blijft tobben. De sugarsnaps thuis (4 planten) doen het wel goed, die zijn intussen haast tot boven het dak gegroeid, en de eerste peulen heb ik al op. Zodra er wat meer tegelijk rijp zijn, is er een kans dat ze de keuken halen, voorlopig redden ze dat niet.

Wortelbed
De wortels doen het goed, het loof groeit althans mooi. Dit jaar heb ik ze onder vliesdoek, om de wortelvlieg buiten te houden.Tot nu toe lijkt dat wel te werken :) Bij het dunnen heb ik een mooi bosje babyworteltjes overgehouden, lekker om op te snoepen. De aalbessen heb ik wat bijgesnoeid, er zat zoveel blad aan dat de bessen geen zonlicht meer kregen. De trossen beginnen nu mooi te rijpen, eind van de week kan ik er wel een paar pondjes afplukken denk ik. Mijn aardbeien doen nog niet zoveel, maar gelukkig hebben mijn buren hele productieve planten. Van de week kreeg ik van Marlous al een pondje mee, en vanmiddag kreeg ik een dikke kilo van de buurman. Die heeft een schooltuin, maar de kinderen hebben al vakantie dus er is niemand om alle aardbeien op te eten.... vind ik helemaal niet erg hoor! Ik help graag!

De uien beginnen eindelijk wat body te krijgen, en de sjalotjes zien er ook prima uit. De knoflook is niet geweldig; een aantal planten was al afgestorven, dus heb ik ze opgegraven. Kleine bolletjes, wel lekker, maar amper groter dan de tenen die ik geplant had. Ik denk dat de winter dit keer echt te lang en te koud is geweest. Ik denk dat ik de knoflook deze herfst maar oversla, en pas in het voorjaar nieuwe plant. Het overschot aan plantuitjes wat ik in potten en de sfg had gezet, doet het prima, ik haal er een paar keer per week "bosuitjes" uit. Fijn ook om die zo dicht bij de keuken te hebben staan :) Ook de sla groeit maar door, ik pluk bladen naar behoefte, en af en toe een hele krop voordat 'ie schiet. En als ik te laat ben gaan ze naar de kippen, die zijn er blij mee.

Courgette
De bewaker
De eerste courgettes beginnen zich ook te vormen, mede dankzij de bewoner van het watergeef-potje denk ik, want vorig jaar werden ook de courgette- en pompoenplanten door de slakken opgegeten. Deze plant heeft echter een prive-bewaker in de vorm van een dikke pad. Ik kon hem helaas niet overhalen om naar de bonen te verhuizen... Maar wie weet zorgt hij voor heel veel nageslacht voor volgend jaar...De tuinbonen staan bovenin nog vol trossen bloemen, en onderin zitten al aardig wat dikke peulen. Daar kunnen we binnenkort ook wat van eten dus. De mais doet het goed, dat worden al mooie dikke planten. De komkommers en augurken buiten schieten niet op, die wachten echt op de betere temperature denk ik. Ze zien er verder wel gezond uit, dus dat komt vast nog wel goed. In de tunnel beginnen de komkommers nu te bloeien, net als de paprika's. In de sfg thuis heb ik een snackpaprika staan, zo een die al vruchtjes heeft als je 'm koopt, en daar komen al regelmatig lekkere mini-paprikaatjes af.
Blauwe bessen
De blauwe bessen beginnen ook al mooi dik te worden, en de eerste frambozen worden al roze. In de kas beginnen de eerste tomaatjes zichtbaar te worden, en zelfs buiten zijn er al drie gesignaleerd. De broccoli is bloemhoofdjes aan het maken, spitskool maakt kooltjes en de eerste raapjes moeten haast geoogst worden. De Ostergruss-radijzen heb ik geoogst, ik had maar een rijtje gezaaid, en dat leverde ongeveer een kilo reuze-radijzen op. Het zijn meer roze rettichs dan radijzen, maar dat is natuurlijk dezelfde familie. Ze zijn lekker pittig, hetgeen meteen betekent dat de kinderen er niets aan vinden... en dan is een kilo radijzen wel veel hoor!
Ostergruss mega-radijs
En verder zaaien, planten, wieden en schoffelen we vrolijk door. Behalve met de boontjes gaat het eigenlijk best lekker. Toch zou een beetje fatsoenlijk zomerweer nu wel welkom zijn. Dan zien de foto's er ook altijd meteen vrolijker uit. Al helpen de klaprozen in het midden ook wel, voor de vrolijke toets.


4 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Ik volg al een tijdje je blog, omdat ik zelf een beginner ben in moestuinland die wat meer wil leren.
  Het valt me op dat je zo nu en dan vertelt over de strijd die je tegen de slakken voert. Nu was ik laatst bij een informatieavond over permacultuur en daar vertelde die workshopleider dat je beter geen houtsnippers in je tuin gebruikt, omdat dat slakken aantrekt. De functie van slakken in de tuin is namelijk (zei hij) om het houtachtige materiaal kleiner te maken zodat andere diertjes daar weer vruchtbare aarde van kunnen maken.
  Op jouw laatste foto meen ik te zien dat al je paden van houtsnippers zijn. Dan weet je dus gelijk waarom je zo'n last van slakken hebt.
  Een mooi experiment zou zijn om je houtsnippers te vervangen door schelpen, en dan kijken wat er gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Remco, dank voor je tip. Ik heb echter nog nooit gehoord dat slakken houtsnippers eten, wel dat ze eronder een prettige schuilplaats hebben. Maar dat is eigenlijk met elke mulch zo. Schelpenpaadjes houden ze ook niet echt tegen, alle hoofdpaden op ons complex zijn van schelpen, en als het vochtig weer is krioelt het ook daar van de overstekende slakken. Het enige wat echt goed werkt naar mijn ervaring, zijn cacao-doppen. Die vinden ze blijkbaar echt vies of ze blijven aan ze plakken... maar dat vind ik een veel te kostbare oplossing voor op een 200m2 tuin. Dus of het worden weer kale paden, of ik moet nog meer korrels strooien... ik denk er nog even over na. Volgend jaar gaat in elk geval de indeling van de tuin om, zodat er in de hoek in elk geval geen bed ligt. De composthoop verhuist dan naar die kant, daar mogen de slakken van eten wat ze willen...

   Verwijderen
  2. Ik snap het. Ik hoop voor je dat het aanpassen van de indeling helpt. Zoals ik al zei, ben ik een beginner in moestuinland. Ik heb net twee vierkante meter in mijn achtertuin waar ik wat op experimenteer. Tot nu toe lukt het dit jaar aardig om de slakken te weren. Vorig hadden we (voor het eerst) worteltjes gezaaid en dat hebbn ze toen allemaal opgevreten.
   Schelpengrachtjes rondom het bed werkt bij ons gelukkig wel.

   Verwijderen