zondag 6 oktober 2013

Oktober alweer

Zo op zondagavond na een druk weekend - de laatste drie weekenden waren al druk, in verband met de verjaardagen van de kids die op vele manieren gevierd moesten worden - zit ik lekker op de bank bij het eerste haardvuurtje van deze herfst te bedenken dat het hoog tijd is dat ik weer wat schrijf.  Voor mijn gevoel gebeurt er niet zo veel meer op de tuin, alles is een beetje aan het aflopen. Maar als ik dan op een rijtje zet wat ik wel nog doe en gedaan heb, valt het toch wel mee. En als ik dan een lijstje maak van wat ik allemaal nog wil en moet doen de komende weken, dan wordt het nog druk zat! Hopen dat het weer een beetje mee blijft zitten...

Eerst het opruimwerk: met de bonen is het wel gedaan, de meeste planten zijn inmiddels geruimd. Alleen de borlotti's hangen nog na te rijpen. De komkommers zijn ook versleten, de planten buiten heb ik opgeruimd, de planten in de tunnel volgen met een weekje waarschijnlijk ook, daar hangen nog een paar komkommers aan. De augurkenplanten zijn ook "op", die kunnen van de week op de composthoop.

De maïs is geoogst, maar omdat de planten zo lekker de wind opvangen voor de tunnelkas, mogen die nog even blijven staan. De courgettes doen nog steeds hun best, nog steeds neem ik meer mee naar huis dan wat we op kunnen eten, maar een groot deel van de vruchten rot aan de plant weg voordat ze van enig formaat zijn. Toch zijn de planten die ik tussen stokken had staan nog heel mooi, totaal niet versleten, geen meeldauw...echt een aanrader. En ze nemen ook een hoop minder ruimte in, op deze manier. Heel simpel, je neemt twee stokken en zet ze aan weerszijden van de plant in de grond. Doordat de bladeren steeds om en om aan verschillende kanten ontstaan, houdt de plant zichzelf wel ertussenin. Ik zal van de week nog even een fotootje plaatsen, dan zie je wat ik bedoel.

Oogsten doe ik dus ook nog aardig, ongeveer de helft van het wortelbed is intussen leeg. Ook de eerste pastinaken heb ik vanmiddag uit de grond gehaald, mooie dikke waren het, en zonder wortelvlieg! 

De butternuts heb ik ook al voor een deel geoogst. Liever had ik ze nog iets langer laten hangen, maar er wordt op het moment veel groente gejat op het complex, dus ik heb het maar niet afgewacht. De pompoenen die in het zicht hingen en lagen, liggen nu hier in de achtertuin af te rijpen.  De rest haal ik er wel af als er straks vorst voorspeld wordt. Ze groeien op de composthoop, dus ze zullen wel niet direct schade oplopen als het kouder wordt.

Verder komen er regelmatig wat bietjes mee naar huis, andijvie, sla, spitskool, paprika's en veel basilicum. En er staat ook nog genoeg voor de komende tijd: meer sla en andijvie, radijsjes en rucola, savoye kolen, broccoli, spruiten (al doen die het niet geweldig...ik heb er geen talent voor, denk ik) en paarse boerenkool. Oh, en schorseneren en spinazie, en natuurlijk de aardperen. We zullen eerst nog niet van de honger omkomen. En joekels van knolselders en knolrapen, die vergat ik nog...

Veel gaat de komende tijd, voor de eerste vorst, uit de grond en in de zandkist/vriezer/weckpot. Dan komen een voor een de bedden leeg, en gaat er een laag compost en/of stalmest op. Lekkere klus is dat altijd: centraal op het complex liggen dan enorme hopen dampende mest en compost, en iedereen loopt af en aan met kruiwagens om het spul op de tuinen te krijgen. Mijn zandgrond kan wel wat extra organisch materiaal gebruiken, dus ik heb aardig wat kruiwagens te verplaatsen. Ik leg dan een lekkere dikke laag bovenop de bedden, ook om ze een beetje te beschermen tijdens de winter. Pas in het voorjaar werk ik het door de grond.

Als de pompoenen straks allemaal geoogst zijn, wil ik ook de compostbakken gaan verplaatsen. Die staan nu aan de slootkant, aan de noordzijde van m'n tuin, en ze gaan naar de andere hoek, waar aan twee kanten heg zit. De slakken uit de heg die nu altijd mijn groentjes opeten, kunnen dan misschien een nuttige bijdrage leveren aan de omzetting van de compost.
Ook de gereedschapskist gaat dan langs de heg, en in het andere bed aan de heg-kant zet ik dan de rabarber, asperges en aardperen. Volgens mij hebben die niet zoveel last van slakken.

Waar de kist en de composthopen stonden, langs het slootje, ga ik dan twee appelbomen planten die ik langs draad wil laten groeien, en espalier. Sinds ik een paar jaar terug in de tuinen van Versailles was, wil ik dat al gaan doen, maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. En nu denk ik steeds, als ik toen direct was begonnen, had ik nu al appels geoogst.... dus dit najaar moeten ze er maar komen. Het moeten een Granny Smith en een Gala worden, want dat zijn de appels die hier het meest worden gegeten... ik hoop dat het gaat lukken!

De tunnelkas wordt ook verplaatst, die komt dan in noord-zuid-richting te staan, met de deur bij de appelbomen. Op die manier vangt hij een stuk minder wind, want een kleiner oppervlak op de richting waaruit de wind het meest komt, en de rhododendrons aan de overkant van het slootje (en straks hopelijk de appelbomen) vangen de wind vanaf de andere kant op. En misschien dat ik dan volgend jaar aan die verhoogde bedden in de kas toekom... gelukkig blijft er altijd nog wel wat te klussen (en te wensen) over he!

En hoe is het bij jullie, nog grote plannen voor de tuin? Of zie je dat volgend jaar wel weer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten