maandag 21 oktober 2013

Tuinverbouwing

Ik heb een weekje vrij, en het weer werkt gelukkig mee, dus is er tijd om de klussen op te pakken waar ik tegenop zag...het verplaatsen van de composthoop, bijvoorbeeld. Zo gezegd, zo gedaan. En het viel inderdaad niet mee, maar uit eindelijk ben ik wel blij met het resultaat.

Eerst moesten de bakken leeg. Een kant lag vol met redelijk recent tuinafval, dit moest dus mee naar de nieuwe lokatie.  Toen de ene bak leeg was, kon ik vanaf die zijkant beginnen met afbreken, en direct weer opbouwen aan de andere kant van de tuin... Daarna het middenschot verplaatst, zodat ik bij de volste bak kon. Eerst de pompoen planten gerooid die erbovenop stonden, en de oost-indische kers. Mooi om te zien wat een enorm wortelstelsel er aan die pompoen zat zeg! In de volle grond ruk je dat meestal stuk, maar in de rulle compost kwamen alle wortels in de bovenste meter mee. Best indrukwekkend, eigenlijk.

Het grootste deel van de compost in die bak was wel haast goed, dus die heb ik verdeeld over een paar bedden die al leeg waren. Ze lagen nog aan de goede kant van de tuin ook, dat was wel fijn.
Toen ook die bak vrijwel leeg was, konden de achterkant en de laatste zijkant ook verplaatst worden, en was de klus geklaard. Eerlijk gezegd vond ik het toen ook eerst wel genoeg. Ik voelde een hoop spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had...

Nu alleen nog wat houtsnippers over het karton...
Vandaag zijn we verder gegaan, de gereedschapskist moest namelijk ook naar de andere kant van de tuin. Daar had ik echt assistentie bij nodig, dat ding is niet te tillen namelijk. Affijn, en toen de kist verplaatst was, kon de voorbereiding voor de appelboompjes beginnen.

Langs het slootje hebben we vast drie palen gezet waartussen straks de appelboompjes geplant worden. Het idee is om drie a vier "etages" horizontale takken te verkrijgen, maar dat zal wel een paar jaar kosten. De hoogte van de draden bepaal ik later, bij het planten. Voor nu hebben we alleen de bovenste draad vast gezet, hoger kan 't toch niet worden :)

Het laatste laagje van de compost heb ik tussen de palen verdeeld, onder en tussen de boompjes wil ik straks een kruidentuintje planten. Binnenkort gaan de boompjes er in, de Granny Smith staat al hier in een pot in de tuin, nu alleen nog een Gala zien te vinden. En dan op naar de volgende klus...een nieuw plekje voor de tunnelkas.3 opmerkingen:

 1. Leuke site en wat een oogst dit jaar zie ik in het rechterrijtje op je blog!
  Houtsnippers kun je niet alleen op de paden gebruiken maar ook op de aarde, werkt super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag dat jij helemaal into Eden bent, mooi om te horen dat dat ook in ons klimaat blijkbaar werkt. Zelf ben ik geen fan van houtsnippers als mulch in de bedden, om een aantal redenen: de afbraak van het hout onttrekt (in elk geval de eerste tijd) stikstof, wat op mijn zandgrond niet echt helpt; het is te makkelijk voor slakken om zich te verstoppen, en last but not least, ik hou erg van de duidelijke scheiding tussen groentebed en paden :) .

   Verwijderen
 2. Ja klopt :)
  Slakken heb ik weinig last van, gebrek aan stikstof ook niet, je moet het eerste jaar waar nodig wat bijmesten en dat kan bv al makkelijk met brandnetelgier wat veel stikstof bevat. En het leuk is dat je zelf steeds kan bedenken waar je nu weer je paden maakt + je kan eigenlijk overal lopen omdat er houtsnippers liggen. Ik gebruik bv ook knolook om bepaalde randen af te zetten.
  Groetjes :)

  BeantwoordenVerwijderen