maandag 22 december 2014

Knollen

Yakon
Zo vlak voor de kerstdrukte nog maar even een update met betrekking tot de yakon en de zoete aardappels. Een paar weken terug, toen we de eerste graden vorst hadden, heb ik ze geoogst. De Yakon eerst, die plant zag namelijk direct helemaal zwart, kan dus echt geen kou verdragen. Voorzichtig heb ik de grond losgemaakt, en de plant proberen te liften. Dat lukte niet echt, dus toen maar op de knieen om de knollen verder los te maken. zes dikke knollen zaten eraan, samen bijna drie kilo. Mooi dicht onder de plant ook, dus makkelijk oogsten. Eentje had ik geraakt met de vork, dus die hebben we direct opgegeten; lekker! Zoet, knapperig, sappig,.. niet echt ergens mee te vergelijken, vond ik, al heeft de bite nog het meest weg van stevige watermeloen, denk ik. Ze zeggen dat de vruchten zoeter worden tijdens het afrijpen, dus ligt de rest nu in de garage. Misschien dat ik met de kerst er eentje aansnij voor door een fruitsalade ofzo.

Net zoals bij aardperen vormt de plant bij de basis van de plant kleine knolletjes die je weer uit kunt planten. Een aantal heb ik eraf gedraaid, en opgepot voor volgend jaar. Volgend jaar meer planten dus, en  hopelijk nog meer oogst! Echt een superplant, geen omkijken naar, leuke plant om te zien, en hoge opbrengst.

joekel van een zoete aardappel
 De zoete aardappels waren wat lastiger te oogsten. De knollen zitten aan het eind van langere stukken wortel, en liggen dus verder van de plant af. Ook hadden ze de neiging om recht naar beneden te groeien, de diepte in. Doordat ze vrij langwerpig zijn, braken er nogal wat af tijden het uitgraven. Ik weet niet of ik alles heb kunnen oogsten, ben bang dat er hier en daar nog wel een stukje in de grond zit. De opbrengst was niet hoog; bij elkaar ook een kilo of 3 aan bruikbare knollen. De dikste knollen zaten aan de planten die het meeste licht hadden gehad, die aan de kant van de Jalapa-tomaatjes, die dus tot eind oktober in de schaduw van de tomatenstruiken lagen,  hadden maar duim-dikke opslagknollen. Volgend jaar niet weer als onderbeplanting dus. En ik denk dat ze meer warmte kunnen gebruiken, dus wellicht het hele seizoen onder een tunneltje. Of een andere soort proberen, ik had nu die met paarse schil en wit vruchtvlees, maar je hebt ook van die bruinige met oranje/geel vruchtvlees. Maar eens kijken wat ik in jauari in de winkel tegenkom. Ze zijn wel erg lekker trouwens!

mooie najaars-oogst


Tijdens het oogsten van de Yakon kwam ik ook al hier en daar een aardpeer tegen, die staan namelijk een meter verder in hetzelfde bed. Ik denk dat dat ook wel een mooie oogst wordt dit jaar. Als het binnenkort hopelijk weer wat beter weer wordt, maar eens wat opgraven.

Verder is de tuin haast leeg, er staan nog wat wortels, wat mosterdblad, en wat veldsla en wintersla. De bedden zijn opgeruimd en voozien van een dikke laag compost, wachten op het nieuwe seizoen. Met de storm van de laatste paar dagen heeft de laatste rits van de tunnelkas het ook begeven, er is geen repareren meer aan. Ik heb hem dus maar leeggeruimd, en zodra de wind gaat liggen, gaan we hem ontmantelen. Want met windkracht 5/6 dat zeil eraf halen is niet echt een goed idee. Volgend jaar maar eens kijken naar een steviger type kas, een "echte", zeg maar. Jammer dat deze het niet zo lang heeft volgehouden, maar leuk om weer wat nieuws aan te schaffen. Elk nadeel heeft z'n voordeel, zeg maar.

4 opmerkingen:

  1. Leuk joh, als die bijzondere soorten, ik heb in mijn tuinplan ook de zoete aardappel gepland voor 2015, ben benieuwd. Hoe hoog wordt die yakon? want klinkt erg lekker, moet je daarvan dus knollen zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi @nnemiek, ja, je moet een knolletje planten, zaaien is vast ook wel mogelijk maar niet in ons klimaat denk ik :) Planten als er geen kans meer is op vorst, en dan gaat ie vanzelf.
    De plant kan twee meter hoog worden, maar de mijne haalde net de 1.20 ofzo. En dan hadden we nog wel echt een heel goede zomer dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Yakon, ik heb er nog nooit van gehoord. Dat smaakt min of meer naar fruit?
    Lijkt me leuk. Ik hou wel van bijzondere soorten.

    Groetjes Thea

    Doortjes Moestuin

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ontzettend leuk om hierover te lezen en wat een bijzondere groentes heb je geoogst. Ik ben benieuwd, is alles voor eigen gebruik en wat maak je daar dan van?

    BeantwoordenVerwijderen