maandag 6 april 2015

April

Raapstelen en pluksla, lijkt al heel wat he!
Pasen alweer... en april. De lente is officieel al twee weken op weg, en de zomertijd is vorige week ingegaan. Nu alleen het weer nog.

Ondanks dat het de afgelopen week hier niet echt voorjaarsweer was, heb ik tussen de buien door toch nog wel het een en ander kunnen doen op de tuin. Zo zitten de vroege en middenvroege aardappels inmiddels in de grond; ik heb weer Ariëlles, die bevielen vorig jaar goed, en daarnaast een half bedje vitelottes noires, en Alouettes. de Alouettes hebben we op de volkstuin om uit te proberen, voor iedereen was er 1 kg pootgoed beschikbaar. Het schijnt een phytophtora-resistente aardappel te zijn, en nog lekker ook, dus ik dacht, dat moeten we maar doen.

Randje radijs rond het kolen-bed
Daarnaast heb ik van 't weekend de tomaten opgepot, niet alles is even goed opgekomen, dus een paar soorten wil ik nog opnieuw zaaien. Kan nog best, als we een beetje een leuke zomer krijgen halen ze de groeiachterstand wel in. Mijn zaad van de Roma-tomaten was over datum, dus daar had ik heel veel van gezaaid, in de hoop dat er dan toch een paar op zouden komen... Nou, die zaadjes hebben het dus allemààl goed gedaan. Ongeveer een kwart van de opgepotte plantjes is Roma. Maarja, beter zo dan helemaal niet, natuurlijk. Geeft wel weer aan dat die data niet alles zeggen. De plantjes heb ik vanmiddag verhuisd naar de kas op de tuin, want het werd hier wel heel erg vol.

Sla uitgeplant

De tweede-poging-zaaisels van peultjes en sugarsnaps doen het ook goed, die kunnen een dezer dagen wel uitgeplant worden. En een deel van de sla en andijvieplantjes staat ook al lekker buiten te groeien. Langzaam maar zeker raken de bedden wat gevuld, eerst alleen met labeltjes, maar als je goed kijkt zie je al heel wat klein spul boven staan. Spinazie, rucola, radijsjes, worteltjes... Ook de tuinbonen die gezaaid zijn toen ook de plantjes de grond ingingen, komen hier en daar al boven.

De foto's zijn nu nog overwegend zwart, maar als het lenteweer nu een beetje doorzet, ziet het er binnenkort vast heel anders uit.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten