maandag 18 mei 2015

Druk...

Ik zie ineens dat het alweer een maand geleden is dat ik iets geschreven heb! Wow, wat gaat de tijd toch snel! Ik ben wel veel op de tuin bezig, maar doordat alles nog zo traag groeit, valt er steeds niet zoveel te fotograferen....eerlijk gezegd vergeet ik het ook gewoon af en toe hoor :)
Maar een blog zonder plaatjes is ook maar zo saai he!

Maar goed, eens even zien wat we allemaal gedaan hebben...

rabarber-aardbeientaart


De raapsteeltjes waren weer superlekker! Echt de smaak van het voorjaar vind ik dat, lekker in een stamppotje met uitgebakken spekjes, yum! De kinderen zijn er inmiddels wel haast zat van, dus het is maar goed dat ze bijna op zijn. Ik denk dat er nog 1 maaltje staat.

En de rabarber, ook al zo'n voorjaarstopper. Helaas zijn de kids daar ook niet echt van gecharmeerd, behalve als ik ze, samen met wat aardbeien, in een taart stop. Dus zo gezegd, zo gedaan. Lekker hoor!

sla
Verder eten we al een tijdje regelmatig sla uit de tuin, voornamelijk snijsla, maar de eerste kroppen zitten er ook al aan te komen. Ik had er een aantal onder een tunneltje staan, die zijn bijna oogstbaar. De rest staat tussen de bonenstaken, samen met andijvie, maar die moeten nog even doorgroeien. De temperaturen, en vooral ook het vochtgehalte, blijven tot nu toe nogal achter. Maar goed, geduld is een schone zaak. Ik moet het afkloppen, maar tot nog toe houden de slakken zich aardig gedeisd, dus wie weet wordt alle sla gewoon groot. In dat geval komen we er wel even in om, ben ik bang, maar het overschot geven we gewoon weg. Daar zijn altijd wel gegadigden voor.


De bonenstokken staan dus, wel een beetje aflopend, want een deel van de stokken was niet meer bruikbaar. Het ene eind van de rij is daardoor met kortere stokken gebouwd dan het andere. Binnenkort maar wat nieuwe stokken bijkopen dus. Het lijkt wat minder strak, maar ach, wat maakt dat uit. De bonenplantjes beginnen al mooi te worden, die staan nog in de kas. De Blauhildes zijn inmiddels groot genoeg om te planten, maar ze moeten nog een beetje afharden. De Westlands Dubbele gaan iets minder snel dan de Blauhildes, maar die staan ook allemaal al boven. En de snijbonen komen nu pas op, die heb ik voor het eerst, ik was al bang dat ze helemaal niet kwamen. Misschien is het wel normaal dat die trager zijn. Daarnaast heb ik nog een aantal boontjes die ik direct in de grond wil zaaien, maar daarmee wacht ik nog even tot het iets warmer is. Ik heb nog vroegeveensche snijbonen om te vermeerderen en te verspreiden, yingyangboontjes, en wat stamboontjes-restanten van vorige jaren die op moeten.

Pompoenen enz.,
achteraan de tomaten.
De tomaten hebben het prima gedaan in de koude kas, mooie stevige planten zijn het geworden. Een aantal is uitgeplant in de kas, de rest ga ik nog buiten planten. Ook daarvoor maar even wachten op warmer, droger weer. Ik moet ook nog iets van een afdakje ofzo fabriceren, ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat ga doen. De andere vruchtgroenten, pompoenen, courgettes, meloenen, komkommers en augurken zijn ook mooi opgekomen en kunnen binnenkort naar buiten. Ik heb echt enorm veel plantjes, maar dit jaar is dat met voorbedachten rade :). Zoals ik al eerder vertelde mag ik de kas van mijn vriendin Marlous dit jaar gebruiken. In ruil daarvoor houd ik haar tuin een beetje bij. Dat is een extra 200 vierkante meter, dus een beste klus. Inmiddels heb ik bijna alle bedden leeg (er stond nogal wat onkruid in), en in de helft daarvan ga ik pompoenen en kalebassen zetten. Die groeien dan hopelijk een beetje rap dicht, zodat het onkruid onderdrukt wordt.

De andere helft is deels ingezaaid met phacelia, borage, goudsbloemen en afrikaantjes. Een bed heb ik volgezet met dahliaknollen die ik van een buurman kreeg, en verder zet ik alle plantjes die ik teveel gezaaid heb gewoon in de overgebleven bedden. Op die manier is de grond mooi bedekt, en groeit het werk, en het onkruid, me (hopelijk) toch niet boven het hoofd. De phacelia begint al mooi dicht te worden, en vormt hier en daar al bloemen. De andere bedden moeten voorlopig nog wel een paar keer geschoffeld worden denk ik. En ik heb nog een half bed rottig wortel-onkruid te ruimen. Maar verder zijn beide tuinen mooi op schema, en ben ik best tevreden met hoe alles ervoor staat. Kom maar op met het mooie weer!

2 opmerkingen:

  1. jeee wat een klus die 2 tuinen! wel lekker veel plaats, en je kan nu vast alles kwijt wat je wilt, groot voordeel dus...haha. Ja nu wachten op lekker zonnig weer dat het ook een beetje wil groeien want dat valt nog wat tegen.....tis koud:(

    BeantwoordenVerwijderen