dinsdag 9 juni 2015

Juni alweer

Tuin 2, begin juni
Het is alweer juni, en we hebben zowaar ook een paar mooie dagen gehad. Over het geheel wil het nog niet opschieten met het weer, vind ik, maar als we dan een mooie dag hebben is het wel extra genieten. Intussen is er alweer heel wat gebeurd, de meeste plantjes zijn intussen de volle grond in gegaan, of op hun definitieve plek in de kas gezet. Mijn reservetuin (die van Marlous) is bijna op orde, en staat ook al bijna weer helemaal volgeplant of -gezaaid. Ik zaai altijd al ruim voor, en houd dan meestal plantjes over die weggegeven worden, of met pijn in het hart op de composthoop belanden. Dit jaar had ik natuurlijk een extra tuin, dus elke plant die ik "over"  had staat nu daar.
Ik moet alleen nog wat komkommers en pompoenen uitplanten, en dan heeft alles wat ik had voorgekweekt eerst een plekje.

Mooi op tijd, want intussen begint het voorzaaien voor de najaarsgroentjes alweer langzaamaan.

Doordat ik eerst heb doorgepakt in die tuin, om hem schoon te hebben voordat het onkruid aan de volgende generatie kon beginnen, ligt mijn eigen tuin er iets rommeliger bij dan ik eigenlijk prettig vind. Het onkruid wat vanuit de tuin van mijn buurman mijn kant op komt moet nodig een halt worden toegeroepen. Mooi klusje voor morgenochtend... met een uurtje wortels uitgraven denk ik dat ik de kweek wel weer weg heb. En dan ziet het er altijd direct beter uit, als er niets meer op de paden groeit.


Sla
Veel van de sla en andijvie die ik in het voorjaar heb geplant/gezaaid is intussen zo'n beetje oogstbaar. Ik had rekening gehouden met slakkenvraat, maar, waarschijnlijk door het droge, koude weer, is alles gewoon groot geworden. Meer sla dan we op kunnen dus. Maar da's nooit een probleem. Eingelijk hadden de buitenste kroppen al geoogst moeten zijn om plaats te maken voor de boontjes, maar ja. Het ging allemaal niet zo snel dit voorjaar. Nou ja, voordat de bonen de boel dicht hebben, zijn we wel een paar weken verder. Ze komen vast wel op.
Hommeltje
De phacelia die op mijn tuin spontaan overal opkomt, en in de andere tuin is ingezaaid, bloeit als een malle. Enorme wolken paarsblauwe bloemen, die door de bijen en hommels zeer gewaardeerd worden. Elke keer als ik een stukje moet rooien, omdat ik op die plek nu echt wat anders wil planten, voel ik me bijna schuldig. Gelukkig staat er genoeg...
Ik vind het echt een superplant. Makkelijke kiemer, goede grondbedekking dus onkruidonderdrukking, vriest gewoon dood 'swinters, dus niet veel werk om onder te spitten, de bijen zijn er dol op, en het is ook nog gewoon harstikke mooi. En het zaait zich supergoed uit, maar is makkelijk te verwijderen als het op de verkeerde plek staat. Dus, als je nog op zoek bent naar een groenbemester of gewoon een leuke vuller, dan weet je wat je kunt zaaien. :)

4 opmerkingen:

 1. Prachtig, phacelia. Vorig jaar had ik een heel bed hiermee ingezaaid. Het gonsde van de bijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg mooie tuin heb je. Ik heb ook zin om te tuinieren. Helaas heb ik hier geen tijd voor.
  En prachtige foto's. Ik durf te wedden dat het er in het echt nog mooier uit ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. de foto met het hommeltje is prachtig, jammer dat het al weer een tijdje geleden is dat je nog berichtte.

  BeantwoordenVerwijderen