zaterdag 9 maart 2019

Verhuisd!

Zo, dat is wel eventjes geleden dat ik een blogje gepost heb...druk met andere dingen, en toen kwam het er gewoon niet meer van. Maar nu heb ik een goede reden om weer te beginnen: ik ben verhuisd naar een nieuwe tuin!

Rood: oude tuin. Blauw: nieuwe tuin
Dat kwam zo: op de tuin aan de andere kant van het slootje bij mijn oude tuin zat Tiny. We dronken altijd samen een kopje koffie, die zij zette in haar tuinhuisje, en ik hielp haar vaak met de wat zwaardere klusjes. Heel gezellig allemaal. De laatste paar jaar zei ze wel eens dat het toch wel zwaar begon te vallen, zo'n hele tuin. Maar stoppen wilde ze ook nog niet, want tja, dan zit je ineens de hele week in je aanleunflatje…en als je altijd lekker getuinierd hebt ga je het buitenzijn zeker wel missen, dat snap ik wel. En tuinieren houdt je jong, vergeet dat niet! Dus hield ze de tuin aan, verleende ik hand- en spandiensten, en dronken we gezellig veel kopjes koffie in de zon. 

Afgelopen zomer kwam Tiny met een plan: ze schonk mij haar tuinhuis, als ik de tuin van haar over zou nemen. En dan kwam zij voortaan bij mij koffie drinken en hand- en spandiensten verlenen, maar niet met de zware klussen :)

Nou, dat was natuurlijk een fantastisch aanbod! Zeg maar een "offer you can't refuse" , wat ik dan ook uiteraard heb aangenomen. Dus heb ik mijn oude tuin opgeruimd, en nu ben ik een tuin opgeschoven, naar een iets groter perceel (ca 230 vierkante meter). En ik ben nu de trotse bezitter van een tuinhuisje, waar we, op die paar mooie voorjaarsdagen laatst, alweer heerlijk koffie hebben gedronken in de zon. 

De laatste jaren was de tuin wel wat minder strak onderhouden, dus sinds het eind van de zomer zijn we al bezig geweest met onkruid verwijderen en een beetje opruimen. Mijn stijl van tuinieren is een tikje meer georganiseerd dan die van Tiny, dus ik wilde graag weer vaste bedden en paden aanleggen.  Er stonden overal in de tuin ook echt heel veel grote bessenstruiken, veel meer dan nog leuk is om te oogsten. Daar hebben we veel van weggegeven, en de rest verplaatst. Ook de vaste bloeiende planten die overal tussendoor stonden zijn verhuisd naar plekjes langs de randen van de tuin. Ik wilde namelijk ook ruimte maken om weer een tunnelkas plaatsen. 

Net in elkaar, en nog helemaal leeg
Mijn vorige tuin lag heel erg "op de wind", wat enigszins nadelig uitpakte voor mijn vorige tunnelkas.  Op de nieuwe tuin echter wordt de wind mooi gebroken door een rij rhododendrons langs het slootje. Hier durfde ik het wel aan om een nieuwe tunnelkas neer te zetten… maar toen ik op internet op onderzoek ging naar tunnelkassen, kwam ik een aanbieding tegen voor een glazen exemplaar voor maar een paar euro meer... dus nu heb ik een "echte" kas!  Niet een hele grote, hij is ca 2 bij 3,2 meter, maar toch, ik ben er superblij mee.

Dat was trouwens nog best een dingetje, om die kas in elkaar te zetten. Je krijgt wat dozen met aluminium profielen en bouten toegestuurd, met een vrij summiere handleiding erbij, en een enorme doos glasplaten. (ruim honderdzestig kilo glas, overigens… zwaar spul!) Maar met behulp van youtube en af en toe een extra handje van een van de kinderen zat ie binnen een paar dagen in elkaar. 

En intussen hebben we er al snijbiet, sla, rucola, raapstelen en spinazie uit gegeten. En er is alweer het nodige gezaaid voor dit voorjaar. Echt een aanwinst hoor, zo'n kas. Je hebt ineens een veel langer seizoen. Ben zo benieuwd hoe m'n tomaten worden dit jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten