woensdag 21 juli 2010

weinig te oogsten op het moment...

Na al het lekkers aan voorjaarsgroenten is er op dit moment even weinig te oogsten in de tuin. Al het hoge spul (erwten, sugarsnaps, aardappelplanten) is zo'n beetje geruimd, dus de bakken lijken een stuk leger nu. Komt natuurlijk wel weer, ik heb alweer vier vakken sugarsnaps geplant, en de tomaten en aubergine gaan ook wel de hoogte in, maar voorlopig is het allemaal heel overzichtelijk en laag. Ik heb gisteren een heleboel uien uit de grond getrokken, die stonden in de border tussen de viooltjes, en de slakken hadden zo'n beetje al het loof eraf gegeten. Het zat er dus niet in dat ze nog groter werden, dus dan maar gerooid. Mooie, maar kleine uitjes zijn het. Ze liggen nu te drogen in de zon.
Ook de knoflook had z'n loof al een tijdje plat liggen, dus die heb ik ook maar geoogst. Deze zijn ook niet zo heel groot, maar wat wil je ook van supermarkt-teentjes. Misschien dat ik dit najaar maar echte plant-knoflook koop, van een reuze-soort.  Als ik soms foto's zie van wat mede-squarefootgardeners uit hun tuintjes trekken... Nou zitten die dan meestal wel in een stukje van de wereld waar het het hele jaar goed groeiweer is, maar toch... met de juiste soortkeuze moet ik ook een heel eind kunnen komen. Ook al hebben we dan maar een kort groeiseizoen, en niet zulke hoge temperaturen (nou ja, behalve af en toe de laatste weken dan :))

De laatste eersteling-aardappels gaan ook deze week gerooid worden, de planten zijn nu zo'n beetje volledig afgestorven, dus ze kunnen d'r uit. 't Was geen mega-opbrengst, maar dat kun je ook niet verwachten van een half pondje pootaardappels in potten natuurlijk. Toch hebben we er al best veel en vaak van gegeten, en ze waren (zijn) echt veel lekkerder dan supermarkt-aardappels. Volgend jaar maar eens een ander soort proberen. De Vitelottes groeien overigens nog lekker door, sommige planten bloeien zelfs, dus die mogen nog een tijdje blijven staan.

De courgettes schieten niet op, het lijkt wel of de slakken het speciaal daarop voorzien hebben De ene dag zit zo'n plant vol grote gele bloemen, de volgende dag liggen alle bloemen ernaast. Finaal door het steeltje gevreten. En als ze ze dan nog op zouden eten, maar nee, het lijkt wel of ze het gewoon uit vandalisme doen. Ik bedoel, ze mogen van mij best af en toe een blad oppeuzelen, daar zitten er genoeg van aan. Maar laat die bloemen dan zitten! Bij de pompoenen lijkt het beter te gaan, maar laat ik dat afkloppen. Hier een butternut-pompoentje in wording.

De driegezusters in de voortuin gaan ook gestaag, niet alle maisplantjes hebben het gehaald, maar wat er nog staat begint wat hoogte te krijgen. Voor de bonen heb ik toch maar een wigwam van bamboestokken gebouwd, daar zitten ze al bijna boven in. En de pompoenplanten beginnen nu ook wat massa te krijgen, ze kwamen wat langzaam op gang, maar nu begint het ergens op te lijken.

De tomaten gaan niet allemaal even hard, er zit nogal verschil tussen. Een vleestomaat had ik uit het tuincentrum, die gaat netjes recht omhoog de trellis in, en heeft hier en daar al wat tomaatjes. Ze zien er echter niet zo indrukwekkend uit als de Marmande-tomaatjes (ook een vleestomaat) die ik zelf uit zaad heb opgekweekt. Die hebben echt die "franse vleestomaat-look" , terwijl die aan de gekochte plant gewoon glad en rond zijn.
Maar ook de Marmandes doen het niet allemaal even goed, eentje klimt wel braaf, maar traag, in de trellis, maar die stond dan ook al die tijd in de schaduw van de erwten, dus die heeft wat in te halen. Misschien lukt dat nog. En een andere, in de kleine sfg, weigert gewoon helemaal om te groeien. De plant is nog net zo groot als toen ik hem erin zetten (nouja, zo lijkt het in elk geval :)), maar ziet er verder perfect gezond uit. Misschien heeft het te maken met de planten in z'n buur-vakjes, maar om dat zeker te weten zou ik weer even het net op moeten, ik heb dat companion planting niet zo voor de bril.  
Alle tumbling-tom-tomaatjes doen het wel aardig, ze zitten vol bloemetjes en kleine tomaatjes. Ik vind het wel heel slordige plantjes, mijn voorkeur gaat toch uit naar de omhoog-groeiende soort. Ik had deze gekocht om in een bak op de regenton te zetten, maar toen puntje bij paaltje kwam had ik geen goeie bak voor ze, en stonden de aardbeien al op de regenton, en... nouja, het kwam er gewoon niet van. Dus toen heb ik er maar twee in de SFG's gezet, en eentje staat nog in een grote pot naast de regenton. Ze doen het er niet minder om, maar het effect van de hangende tomaatjes is toch anders dan wanneer ze hoog staan natuurlijk. De aubergine zit vol zachtpaarse bloemen, waar heel veel bijen en zweefvliegen belangstelling voor hebben. Ik verwacht dus dat daar ook ooit wel een vruchtje aan zal komen. Aan een van de komkommerplanten zit ook al een vruchtje, en er groeit nog steeds een paprika. Ik ben bang dat de plant wacht tot die ene geoogst is voordat ie verder groeit, want daar gebeurt ook niet zo heel veel op 't moment. Maar aangezien die paprika nog lang niet rijp is... dillema's dillema's. Ik denk eigenlijk dat het beter was geweest de eerste bloemen gewoon uit te knijpen zodat de plant verder had kunnen groeien. Maar goed, dat is dan een leerpuntje voor volgend jaar. Ooit word ik vast een ervaren groentetuinier :)

3 opmerkingen:

 1. Mijn tuintje ziet er momenteel een beetje zielig uit nu de tuinbonen en de bonen/peulen klaar zijn, en ik vind het te warm om te bedenken wat ik er nu nog in kan zetten. ;)

  Maar jij hebt mooie foto's van je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij de courgette heb je mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke groeien echt uit tot courgette.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Meibloempje: 't is inderdaad warm, maar ik heb toch maar wat radijsjes, rapen en pluksla gezaaid. De pluksla op een plekje waar ze straks schaduw hebben, want anders schieten ze meteen door met deze hitte :)
  @anoniem: Ik weet 't, van die mannelijke en vrouwelijke bloemen...maar zolang de slakken ze allemaal afbijten groeit er helemaal niets uit :) Straks maar weer even op slakkenjacht...

  BeantwoordenVerwijderen