maandag 28 juni 2010

zomer (nu met foto's!)

Nu het plotseling zulk mooi zomerweer is geworden heb ik natuurlijk helemaal geen tijd meer om te bloggen...snel maar even een stukje dan.
Eens zien, wat hebben we de laatste tijd gegeten uit de tuin...ik heb flink wat aardappel-tjes geoogst intussen, ik neem steeds de planten die er het zieligst uitzien, en keer de potten om om de aardappeltjes eruit te zoeken. Van het weekend heb ik anderhalve kilo mooie kleine aardappeltjes geoogst. Zo lekker zijn ze, de kinderen vechten erom.
De tweede broccoli-plant is inmiddels ook geslacht, die hebben we vandaag gegeten. Met de hitte ging het ineens heel snel, ik was nog maar net op tijd, anders was 'ie echt gaan bloeien denk ik. Maar hij was weer heerlijk! De planten laat ik nog even staan, want die maken nu in de oksels van de bladeren nog kleine bloemhoofdjes, over een weekje ofzo denk ik dat ik van beide planten samen nog een maaltijd kan oogsten. Daarna kunnen de planten dan op de composthoop.
Verder loop ik dag in dag uit sugarsnaps te knabbelen, zo van de plant. Daar ga ik dus nog heel veel meer van zaaien, wat zijn die lekker zeg! Zondagmiddag waren de kinderen weg, dus hadden we het rijk alleen. En aangezien het echt te warm was om wat te doen, heb ik de hele middag onder de parasol zitten lezen, naast de SFG. En onder het lezen heb ik denk ik bijna een pond sugarsnaps op.... ik weet niet of er nog genoeg overblijven om er een maaltijd mee te koken! :)
De erwtjes zijn ook ineens rijp, daar heb ik net ca. 400 gram van geplukt. Die gaan morgen bij het avondeten mee.

De laatste pluksla en rucola hebben we vanavond ook gegeten, maar die begint nu echt bitter te worden. De vakjes heb ik dus geruimd, en weer wat nieuws in gezet. Ik had al twee spruitjesplantjes die stonden te wachten, dus die hebben twee vakken opgevuld, en in de koude bak heb ik maar weer een poging tot bietjes gedaan. Tot nu toe gaan m'n wortelgroentjes niet zo goed, moet ik zeggen. De raapjes waren aangevreten, de wortels schieten maar niet op, en de bietjes die ik in het voorjaar gezaaid had zijn ook maar zielige vertoningen. Nou was het ook wel erg lang erg koud, maar die achterstand hadden ze intussen wel in kunnen halen, vind ik. Maar goed, poging twee. Gelukkig zitten er heel veel zaadjes in zo'n pakje, en heb je er met Square Foot Gardening steeds maar een paar nodig. Je kunt het dus heel vaak fout doen, zeg maar :)

De pompoenen doen het ook goed, de slakken lijken ze aardig met rust te laten. In de voortuin schiet het 3-gezusters-perkje ook lekker op. De bonen halen de mais al in, da's volgens mij niet de bedoeling, maar we zien wel hoe het uitpakt. Misschien zet ik er van de week nog wel wat bamboestokken omheen. In de half verteerde compost die ik had gebruikt om de grond daar op te hogen zaten blijkbaar een aantal tomaten, want er kwamen allemaal plantjes op. De meeste zijn door de slakken meteen een kopje kleiner gemaakt, maar precies in het midden staat nog een klein tomatenplantje wat dapper stand houdt... Ben benieuwd of 'ie het haalt.

De tomatenplanten in de SFG en de potten beginnen nu ook een beetje door te groeien, nu het wat warmer wordt. Bijna alle planten hebben al trosjes bloemen, dus als het goed is komen er ook tomaatjes aan. De "grote"  komkommerplanten hebben ook de bovenkant van de koude bak -en dus de onderkant van de trellis- bereikt. De minikomkommers gaan minder snel, maar aangezien ik daar al een komkommertje van heb gehad is ze dat vergeven.
De paprika-plant die in de koude bak staat begint al hier en daar een vruchtje te vormen, dus dat belooft ook wat. De plantjes in de andere bak, van de puntpaprika's, zijn echter volledig tot stilstand gekomen, lijkt het wel. Ik ben benieuwd of ze nu met warme weer toch nog gaan groeien. Ik hoop het maar.

De paarse stam-boontjes beginnen te bloeien, hier en daar zag ik vanmiddag een paarsig knopje... ik zal morgen even een fotootje maken, hopelijk zijn de bloemetjes dan helemaal zichtbaar. De "gewone" stamboontjes, die ik tussen de viooltjes had gezaaid, zijn compleet niet opgekomen. Niet een! Nou waren dat ook inderdaad oude zaden, maar ik had toch in elk geval wel iets verwacht. De paarse tuinbonen waren net zo oud, maar die waren allemaal opgekomen. Al viel de opbrengst een beetje tegen: ik had in totaal maar liefst een hele hand boontjes (en mijn handen zijn niet zo groot hoor!). Wel lekker waren ze, en we hebben het hele voorjaar genoten van de mooie bloemen, dus het was niet helemaal zonde van de inspanning. (nou ja, inspanning... 8 zaadjes in de grond stoppen...en een hele tijd wachten...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten