donderdag 19 augustus 2010

Terug van vakantie; tuin update

Hoewel we voor dit jaar niet gepland hadden om weg te gaan in de zomervakantie, begon het toch wat te kriebelen... en dus zijn we twee weken geleden toch maar richting Hongarije gereden. Mijn ouders hebben daar een huis, dus ongepland op vakantie was geen probleem. Heerlijk 10 dagen genoten van het mooie weer, een klein beetje geklusd, een paar uitstapjes gemaakt, en verder eigenlijk helemaal niets gedaan... echt vakantie dus. Ik begreep dat het weer in Nederland een stuk minder was, met regelmatig een bui, dus over de tuin hoefde ik me ook geen zorgen te maken, die bleef wel nat genoeg....

Vorig jaar na de vakantie bleek mijn ene overlevende tomatenplant de hele tuin te hebben overgenomen (2*2*1meter was hij, en tjokvol tomaten), dus ik verwachte nu eigenlijk ook een weelderig groeiende SFG aan te treffen bij thuiskomst. Helaas... het weer was niet alleen heel groeizaam voor planten, ook de slakken hebben zich prima vermaakt. Al m'n jonge slaplantjes zijn zo'n beetje opgegeten (heb nog twee icebergs over... hoop dat die het redden), de boerenkoolplantjes zijn compleet verdwenen (he, ik had toch iets geplant in dit vak??), de spruitjes en bloemkolen hebben haast geen blad over, en de bloemkoolplanten die nu net een kool aan het maken zijn, zien er ook bijzonder sneu uit... desondanks doen ze hun best nog wat te produceren, dus wie weet haal ik daar nog een maaltje af, als ik de rupsen voorblijf. Want die zijn er nu ook.
De radijsjes en knolraapjes zijn ook grotendeels verdwenen trouwens.

Ook de helft van de sugarsnap-plantjes is weer opgevreten, gelukkig heb ik er daar veel van gezaaid, daar blijft vast wel wat van over. Nou  nog hopen dat ze tot productie komen voor het jaar om is. En anders moet ik volgend jaar gewoon iets eerder zaaien. Je leert toch het meeste van je eigen ervaringen, tenslotte.

Een aantal van de tomatenplanten lijkt getroffen te zijn door iets, hopelijk geen aardappelziekte, maar zielig zijn ze in elk geval wel. Ik heb al het aangetaste blad weggenomen (waardoor ze nog zieliger worden), en hoop dat de tomaatjes die eraan zitten alsnog goed rijpen. Een trosje vleestomaten was mooi rood aan het worden, die heb ik vast afgeknipt om binnen na te rijpen, voordat een of ander dier me weer voor is.

Van al m'n pompoen en courgetteplanten heb ik nog steeds maar een vrucht, de butternutpompoen die ongeveer een meter boven de grond hangt, net te ver voor de gemiddelde slak (want er is op lager niveau tenslotte genoeg te halen... grrr). Zodra die pompoen een beetje toe begon te nemen in gewicht heb ik hem in een pantykous gehangen (een tip die ik tegenkwam op het squarefootgardening-forum). Gewoon een kousje over de pompoen, met een knoop aan de trellis gehangen. De vrucht wordt zo gesteund, maar kan gewoon doorgroeien. En eventuele slakken komen er ook niet doorheen, dat scheelt ook.

De komkommers die voor de vakantie al aan het groeien waren lijken nu de goede diameter te hebben om geoogst te worden, maar ze zijn een stuk korter dan ik verwacht had, en een tikje krom. Ik heb er toch maar vast een afgehaald, om te proeven. Die ander hou ik in de gaten, want het zou jammer zijn als ie te ver doorrijpt. Al met al heb ik tot nu toe dus 2 komkommers van 2 planten, en 1 snackkomkommer van ook 2 planten.... kan niet echt uit dus, om die planten volgend jaar weer te kopen. Nou had ik de helft voor m'n verjaardag gekregen, maar toch. Opkweken uit zaad is voordeliger, en dan weet je tenminste ook precies welke variant het is. Want die tuincentrum-planten zijn maar slecht gelabeld, vind ik.

De aubergine (een plant van de aldi) doet het tegen de verwachting in geweldig! Er hangen al een stuk of 7 vruchten aan in verschillende stadia van ontwikkeling. De slakken lijken ze niet te willen, dus dat helpt. Wel jammer dat ik er straks geen courgettes bij kan oogsten voor de ratatouille...maar goed, die kopen we dan wel in de winkel.
Het lijkt erop dat het vandaag weer redelijk weer wordt, als ik dan wat tijd over heb (zo na de vakantie en voordat school en werk weer beginnen heb ik het altijd best druk in huis :)) ga ik eens kijken wat ik nog kan doen met de -nu weer- lege vakken. Toch  maar weer sla inzaaien? Nu ik er elke dag weer ben om de slakken te vernietigen moet dat toch wel weer kunnen.... de aanhouder wint, zeggen ze toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten