woensdag 19 januari 2011

Nieuwe rondes, nieuwe kansen...

Lang geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar nu de dagen weer wat langer worden, en de vrieskou zich even heeft teruggetrokken, heb ik me afgelopen zondag weer even in de tuin gewaagd. Heerlijk in het zonnetje heb ik de groentebedden opgeruimd  en klaargemaakt voor het nieuwe seizoen. Ik heb nog een vak paarse worteltjes en pastinaken geoogst, en kwam en passant een vorig jaar vergeten bol knoflook tegen die alweer aan het uitlopen was. Die heb ik voorzichtig uitgegraven (wat gaat dat toch makkelijk in die mooie losse grond!), opgedeeld, en in de kleine SFG weer geplant. Over de kleine bak heb ik een plastic koepeltje gemaakt, dus daar kan het een en ander vast een voorsprong nemen. Naast de knoflook staan er nog snijbiet en prei van vorig jaar in, en knoflook die ik een paar weken terug al had geplant. Van 't weekend ga ik misshcien ook spinazie en radijsjes zaaien in die bak, even afhankelijk van de weerberichten.

De grote bak was toen op een vak aardbeien na leeg. Die heb ik dus even goed omgewoeld en weer aangeharkt. Compost had ik in het najaar al toegevoegd, dus dat hoefde nu niet. Vervolgens heb ik in de achterste vier vakken, tegen de schutting, sugarsnaps gezaaid. Van Plastic en een paar punaises heb ik er vervolgens een overkappinkje op gemaakt, zodat ze ten volle kunnen profiteren van het beetje zon wat we af en toe krijgen. Ben benieuwd wanneer (en of!) ze opkomen. De rest van de bak heb ik afgedekt met een stuk worteldoek, zodat a: er geen nieuwe rommel in komt, en b: de grond vast wat op kan warmen.
Ziet er weer netjes uit he!


Binnen had ik heel optimistisch alvast wat sla voorgezaaid, little gem, die goed was opgekomen maar door de lage lichtintensiteit ook onmiddellijk de hoogte ingingen. Binnen geen kans van slagen dus, daarom heb ik ze maar in de koude bak uitgeplant. Ik heb geen idee of ze het gaan halen, maar proberen kan geen kwaad.

Toen de moestuin (groot woord voor die zes vierkante meter tuin :)) er weer netjes bij lag heb ik nog de regenton leeg laten lopen en schoongeschrobd, ongeveer een derde deel van de border van blad- en plantenresten ontdaan en de vijver uitgebaggerd. Helaas kwam ik daarbij 3 dode vissen en wel zes dode kikkers tegen. Levende exemplaren heb ik niet gezien, maar wiskundig gezien moet er nog het een en ander inzitten....en anders hebben de katten die vorig jaar al opgegeten, dan kan ook natuurlijk. Als het straks warmer wordt zullen we het vanzelf zien.  

Moestuinplannen voor dit jaar: een trellis maken over de lengte-as van de grote bak, zodat ik meer klimruimte heb. Vorig jaar groeiden de sugarsnaps hoger dan verwacht, en ze bleven het ook veel langer doen, waardoor ik geen plaats had voor de tomaten in mei. Daarom heb ik de sugarsnaps nu helemaal op het zuiden geplant, zodat ze straks geen licht wegnemen voor de latere zaaisels.
Meer sla en radijsjes zaaien, zodat ik het hele seizoen niet zonder kom te zitten.
Hopelijk meer en betere tomaten, paprikaplanten die ook iets opleveren en bloemkool die niet wordt opgegeten door de slakken voordat er wat te oogsten valt.
Ohja, en iets tegen de slakken doen...misschien maar weer eens nematoden proberen. Maar dat kan pas als de temperatuur wat hoger is, zo eind maart/begin april. Even opzoeken waar ik dat de vorige keer ook weer besteld had...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten