zondag 4 september 2011

Fin des vacances

Na bijna drie weken in zonovergoten Hongarije te hebben doorgebracht viel het weer hier vies tegen. Ik begreep dat het hier zo'n beetje herfst was - temperaturen van rond de 13, en regen, regen, regen... Niet te best voor de groentjes in elk geval, al m'n tomatenplanten hebben wat opgelopen, de paprika's zijn in staking gegaan, en de komkommer heeft volgens mij het mozaiek-virus, al weet ik niet hoe dat eruit hoort te zien. De blaadjes zien er wel uit als moziek, in elk geval. Best mooi eigenlijk, maar het kan niet gezond zijn. Even googlen wees uit dat de plant zal afsterven als de temperatuur onder de 21 graden komt... nou, dat lijkt me een duidelijke afloop dan. No more cucumbers this season...

Van de tomaten heb ik alle slechte bladeren en takken verwijderd, in de hoop dat er misschien nog een paar tomaten te redden zijn. Van de Pomodore heb ik er twee kunnen oogsten die er nog goed uitzagen, hier op de foto met de eerste augurk, een White Wonder. Hij is ook echt gewoon wit, heel vreemd. Er zitten nog aardig wat augurkjes in wording aan de planten, al zijn ook die door de kou wat klein gebleven.
Wie het nog wel prima hebben gedaan zijn de boontjes, die zijn braaf helemaal omhoog geklommen langs de staken, en hangen er aan de bovenkant overheen. Ook de Oost-Indische kers vond het weer wel lekker, die heeft het kippenhok overgenomen. Slechts tijdelijk overigens, want de kippen zijn terug van hun logeerpartij en hebben een en ander alweer aardig gekortwiekt. Natuurlijk evenwicht, noemen we dat dan maar.


De courgetteplanten volharden nog steeds in het aanmaken van alleen mannelijke bloemen, behalve op het moment dat er wel een vrouwelijke bloem is, dan is er geen stuifmeel te bekennen. Schiet niet op dus. De Kuri heeft nog steeds alleen dat ene pompoentje, al is die intussen wel wat groter, en begint hij aardig oranje te kleuren. Aan de Patisson zitten zowaar 4 vruchtjes! Dat zou dan het eerste jaar zijn dat ik succes heb met de patissons... fingers crossed!

De wortels (oranje en paars) die al sinds vorige winter stonden te groeien (bij wijze van experiment in november ofzo gezaaid, overwinterd in de bijkeuken en daarna weer buiten gezet) heb ik eindelijk geoogst; geen slechte opbrengst, maar gewoon in het voorjaar planten levert meer op. Ze waren wel weer heel lekker hoor, gegrild met knoflook en honing...Staat ook altijd zo leuk, wortels in meerdere kleuren.

Nouja, zo staat het er dus voor in de moestuin. Morgen begint voor de kinderen de school weer, en dinsdag ga ik ook weer aan het werk. 't Is dus eigenlijk maar goed ook dat er niet zo veel meer te doen is in de tuin (behalve onkruid wieden, dat blijft gewoon eeuwig doorgaan, net als de was :)). En binnenkort kunnen de plannen voor volgend jaar alweer gemaakt worden. Ik heb uit Hongarije heel veel leuke zaadjes meegenomen, dus ik heb er nu al zin in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten