vrijdag 30 mei 2014

Luis!

tuinboon vol luizen

Een van de tuinboonplanten bleek vanmorgen vol luis te zitten. Twee dagen terug heb ik de planten nog gecontroleerd, en toen zat er nog niets. Wat kan dat snel gaan zeg! De aangetaste plant heb ik gerooid, gelukkig was het nog de enige. Bij de rest van de planten heb ik de toppen afgeknipt, om besmetting te voorkomen. Hopelijk is dat genoeg.... De planten mogen wat mij betreft namelijk nog wel even door, want terwijl onderin de peulen al mooi beginnen te vormen, zitten ze bovenin nog vol bloemen. De bijen en hommels vliegen nog af en aan om de boel te bestuiven. Zou zonde zijn als al dat werk voor niks is, toch?tuinbonen na het toppen
Die tuinboontoppen hoeven trouwens niet op de composthoop, die kun je namelijk gewoon eten. En ze zijn nog lekker ook, rauw in een salade, of gesauteerd in een omeletje of door de pastasaus.. Ze smaken fris, een beetje zoet, met de nasmaak van tuinboon. Ze bewaren niet zo goed, dus als je je planten topt, kun je ze het best binnen 2 dagen verwerken. Maar eigenlijk geldt dat natuurlijk voor alles wat je als blad oogst, dat verlept nou eenmaal snel.

Ik maakte alvast een omelet met bacon, lente-ui en bonentoppen. Ik moet nog even verzinnen wat ik met de rest ga doen... Aangezien ik voor de eerste paar dagen al andere plannen voor het avondeten heb, denk ik dat ik er gewoon pesto van maak. Dat valt hier in huis niet aan te slepen, kijken of ze het ook van tuinboon lusten!

1 opmerking:

  1. Ik heb gisteren ook de tuinbonen getopt, nav Maartens Moestuin zal ik eerlijk bekennen :-). In eerste instantie leek er nog geen luis te bekennen, maar toen zag ik opeens wel heel veel lieveheersbeestjes op 1 plant zitten! Die dus verwijderd en de lieveheersbeestjes overgebracht naar de andere planten en nu afwachten maar!

    BeantwoordenVerwijderen