woensdag 21 mei 2014

On-Hollands weer

Leek het een week terug nog haast November, nu lijkt het wel zomer. Heerlijk weer is het, haast te warm om in de tuin te werken. Maar dat doen we natuurlijk gewoon toch.
Afgelopen weekend zijn de buitentomaten uitgeplant, samen met de zoete aardappels. Hopelijk gaan die gauw groeien, zodat dat lelijke plastic straks niet meer zichtbaar is. Het lijkt wel aardig te werken trouwens, de grond eronder is aanmerkelijk vochtiger dan de rest van de tuin. Nou nog zien of de planten het ook prettig vinden natuurlijk.

Geen gezicht, dat plastic...
De paprika's, cayenne- en jalapeno-pepers zijn ook geplant, maar dan in de kas. En de boontjes staan in de grond. Het tweede zaaisel stamboontjes had ik laatst al weer geplant, met diverse verdedigingsbarrieres: slakkenkorrels bij de rand van het bed, dan een rand verkruimelde eierschalen, vervolgens de borderrand, daarbinnen weer eierschalen en eroverheen een net. So far, so good, want ze zijn nog onaangetast.Ook de stokbonen heb ik geplant. Van het eerste zaaisel (20 * 5 boontjes) waren welgeteld 2 plantjes opgekomen. De tweede poging had meer succes, en die plantjes heb ik gistermiddag in de grond gezet. Omdat het overdag zo warm is, leek het me slimmer om een beetje aan het eind van de dag te planten, zodat ze eerst even konden bijkomen voordat ze in de volle zon zouden staan.

Bonen en sla
 
 
De mini-roma-sla in het zaaibed moest ook hoognodig een ander plekje hebben, dus die ook maar uitgeplant. Een deel tussen de bonenstokken, de rest in het bladgroente-bed. Na het verplanten hebben bladgroenten het altijd extra zwaar, omdat ze behoorlijk verdampen via het blad, en de wortels nog nieuwe haarworteltjes moeten aanmaken om voldoende vocht op te nemen. Om ze tegen uitdrogen te beschermen kun je dus het beste zorgen dat ze de eerste paar dagen wat schaduw, of in elk geval gefilterd licht krijgen. Ik heb voor mijn zaailingen kisten met een bodem van fijnmazig gaas, die ondersteboven prima als afdakje kunnen dienen. Er valt dan genoeg licht door, maar de plantjes verbranden niet in de zon.
 
Andijvie wordt al mooi!
Ik had ook nog aardig wat andijvieplantjes, maar daar heb ik er inmiddels echt genoeg van in de tuin. Die heb ik dus mee naar huis genomen voor de kippen. Het leek me wel een idee om ze in de kippenren te planten, onder draadmanden. De planten kunnen dan eerst nog wat groter groeien, waarna de kippen het blad door het gaas heen af kunnen pikken. Dat is in theorie natuurlijk, de kippen vinden het wel machtig interessant, dus er is een kans dat ze ze eerder opeten. Met die grote kippen zou het in elk geval niet gelukt zijn, die groeven gewoon onder de mand door...
 
De spinazie die tussen de sugarsnaps stond begon van het mooie weer spontaan te bloeien, dus die heb ik maar geruimd, en op die plaats staat nu een uchiki kuri pompoen. Da's ook wel zo makkelijk, want nu de sugarsnaps een beetje dicht beginnen te groeien, kom je er ook niet meer zo makkelijk tussen. Verder plantte ik de komkommers, een drietal naast de kas, en nog drie verderop bij de vruchtgroentes. Een Hokkaido-pompoen staat bij de mais in het vierkantje, die moet daar de bodem gaan bedekken.
acrobatische slak
De bonen die ik bij reclaim the seeds kreeg heb ik rond de mais geplant. Ik had niet veel bonen per soort, maar genoeg om er steeds 4 rond een maisplantje in de grond te drukken. Het is dan de bedoeling dat de bonen tegen de mais opklimmen, om aan het eind van het seizoen als droogboon geoogst te worden. Het zijn allemaal mooie gevlekte boontjes: vroegeveense stoksnijboon, australische snij/droogboon, getailleerde hardschilboon en yingyang-boontjes. De vroegeveense en Australische zou je blijkbaar ook als snijboon kunnen eten, maar een deel wil ik in elk geval droog oogsten. Alleen al omdat ze zo mooi staan in een glazen pot. Maar, eerst maar zien wat er boven komt!
Er moet al bijna weer een net over de bessen!
 
 
 


3 opmerkingen:

  1. Het gaat snel met dit weer he...de sla was alweer te groot geworden en niet meer zo lekker...en het een en ander schiet door....maar we blijven planten en zaaien:) Gatver wat een vette slak, goed dat je je boontjes zo goed hebt beschermd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei oei acrobatische slakken ook al, ik zie er liever geeeeeennnnnn!!!!!! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen