Tijdens onze vakantie was het hier nat en warm weer. Helaas net te nat en warm voor de tomaten, die bij terugkomst allemaal slachtoffer van de phytophtora waren geworden...zo zonde! Af en toe word je moedeloos van dat soort dingen, hebben jullie dat ook, als er iets mislukt? Ik heb er heel even over gedacht om maar helemaal geen tomaten meer te gaan verbouwen, maar ja... de tomaten waren oorspronkelijk de reden dat ik ben begonnen met moestuinieren. Dus volgend jaar maar eens experimenteren met wat andere rassen die volgens de boekjes een hogere resistentie hebben. Het is zowiezo wel leuk om nieuwe rassen uit te proberen.
Over restistentie gesproken, we hadden laatst op de tuin een aardappelproeverij. Een van de leden had een vijftal hoog-restistente rassen als proef geteeld, en die konden geproefd worden. Want als je dan voor zo'n ras kiest, en een goede opbrengst hebt, is het wel leuk als je de aardappels ook lekker vindt... Eerlijk gezegd vond ik de meeste aardappels minder lekker dan die ik nu had, maar aangezien er niets zo persoonlijk is als smaak, zegt mijn mening hierin natuurlijk niet zo veel. Voor wat het waard is, toch heel kort mijn bevindingen:
Toluca, een vrij vastkokende aardappel, vond ik de lekkerste. Daarna kwam wat mij betreft de Texla, ook een vastkoker, die waarschijnlijk erg lekker is als bakaardappel. Over de Carolus waren een aantal mensen erg enthousiast, ik vond hem wat "ouderwets" smaken, als dat iemand wat zegt. Ik kan het niet goed anders verwoorden :)
Verder waren er nog de Triplo die vrij melig was met weinig smaak, en de Connect, die ik wat saai vond smaken.(De linkjes leiden naar de teeltinfo, van Texla kon ik die niet direct vinden.)
Toch weet ik nog niet of ik een van deze rassen neem, volgend jaar. De smaak vind ik wel erg belangrijk, dus dat zal toch de doorslag gaan geven. Liever minder, maar echt lekkere aardappels dan veel met minder smaak.
Mijn eigen late aardappels (Rosagold) waren ook besmet, en dus had ik de planten vrij vroeg geruimd. Ik had dan ook niet zoveel verwacht van de oogst. Nou, dat viel reuze mee, ik haalde toch nog 26 kilo mooie aardappels uit dat bed (van 2 kilo poters). Toch een mooie opbrengst, dacht ik!
De Rote Emma's brachten wat minder op, maar da's niet erg, die hebben we voor het oog en voor de smaak. Heerlijk zijn ze!
De courgettes hadden flink hun best gedaan, ik oogstte bij terugkomst een paar reuze-exemplaren, samen goed voor een hele winter aan courgette-broden. En ze produceren nog lekker door, om de dag haal ik er een aantal af. Er valt niet tegen te eten, ik vries ze deels in, geraspt, in blokjes, in schijfjes, of gehalveerd zodat ik kan vullen. De rest vindt zijn weg naar collega's, vrienden, en buren.
Net als de komkommers trouwens, die gingen ook hard. Nu het wat koeler is, is de productie weer wat minder, om de dag een stuk of 3, dat houden we wel bij.
De augurken hadden precies tijdens onze afwezigheid bedacht om vruchten te maken, dus dat waren ook bijna komkommers. Dan maar in plakjes en sticks ingemaakt, da's ook lekker. Doordat er aan het begin niet veel geplukt is, is de productie verder niet echt op gang gekomen, dus ik oogst maar mondjesmaat. De inmaak gebeurt dus per pot, niet per kilo. Er gaat zo weer een portie in het zout, dan kunnen ze morgen de pot in.
Verder had (en heb) ik hele dikke bieten. De meeste laat ik nog maar even in de grond, maar een paar dikke choggia's heb ik verwerkt tot chips. Zelfs de kinderen vinden bietjes zo heerlijk. En het ziet er zo leuk uit... maar het is teveel werk om regelmatig te doen.
De paprika's doen het super! ik heb dit jaar type California-paprika's, zeg maar, de gewone vierkante zoals ze in de winkel liggen. Ze gaan als een trein, echte grote zijn het. Alleen met deze temperatuur worden ze niet rood....hopelijk komt dat nog, want ik vind ze in het rood toch het lekkerst. Ook de pepers gaan goed, die worden wel hier en daar rood. Van een buurman kreeg ik ook nog een handvol pepers, volgens mij jalapenos. Die lijken me ook wel leuk om volgend jaar eens te proberen. In de tunnel moeten die het wel aardig doen.
De eerste maiskolven zijn geoogst, heerlijk zoet! Niet alle kolven waren al groot genoeg, dus er zit nog een behoorlijk aantal aan te komen. In een van de planten was een hele kolf weggevreten, inclusief blad, daar zaten allemaal zwarte vliegjes op. En met "allemaal" bedoelde ik dat het zwart zag. Ze wilden ook niet echt wegvliegen ofzo, net of ze vastgeplakt zaten... vieze beestjes. Ik moet ze nog maar even googlen, en ook hoe ze een volgende keer te voorkomen.
Tot mijn grote verrassing zijn m'n borlottibonen, die eerst door de slakken tot de grond waren weggegeten, toch nog in de stokken geklommen. Gelukkig zijn ze erg herkenbaar, want de later geplante cobra-boontjes groeien daar ook. In de andere bedden is het trouwens ook een rommeltje, want ook daar groeien verschillende soorten door elkaar. Van een buurman had ik wat plantjes gekregen, maar dat bleken droogboontjes te zijn. Toen we ze als spercieboontjes wilden eten, vielen ze dus een tikje tegen, taai, droog en draderig... Goed opletten welke ik pluk dus. Al met al kunnen we toch aardig wat boontjes eten, ondanks de slechte start.
Nou, nu ben ik volgens mij redelijk bijgepraat..Hoe is het in jullie tuinen?
Goh Mirjam, als ik jouw blog lees krijg ik steeds meer zin in een tuin, ik sta nu op de wachtlijst als 3e, en weet niet of het zo snel gaat dat ik dit jaar al mee kan doen, maar hoop er zeker op! Jammer van die tomaten trouwens, er zijn wel soorten die goed buiten kunnen, vooral de siberische rassen, ook die uit polen gingen dit jaar prima buiten. Ik kijk altijd of ik de vroege soorten heb. En die bietjes uit de frituur, super zeg, dat ziet er mooi uit. Ik ben al soorten aant opschrijven en een plan aant maken :) fijn weekend en groetjes
BeantwoordenVerwijderenHoi @nnemiek! 3e op de wachtlijst, dan zou het haast moeten lukken toch? Ik hoop voor je dat je snel een tuintje krijgt, het is zo lekker om veel ruimte te hebben! Ben benieuwd hoe het je bevalt. Is het een beetje bij je in de buurt, dat volkstuincomplex?
Verwijderen