donderdag 21 november 2013

Comfort food

In de tuin is niet zo heel veel meer te doen nu; de bedden zijn netjes, er ligt een dikke laag compost op die in het voorjaar ondergewerkt kan worden. Het geraamte van de tunnelkas is naar de nieuwe lokatie verplaatst, de rabarber en aardperen zijn verhuisd naar hun nieuwe stekje, alleen de asperges had ik nog willen verhuizen. Maar dat doen we dan volgend jaar maar, want ik denk niet dat het bevorderlijk is om ze nu nog op te graven.

Paarse boerenkool
Er staat niet zoveel meer in de tuin, boerenkool, veldsla, pastinaken en nog wat wortels, that's it. Die kunnen gewoon nog even blijven staan. De aardperen heb ik geoogst, en thuis in de squarefootgarden begraven. Die is toch grotendeels leeg tijdens de winter, kan hij mooi als "kuil" fungeren. Alles wat voor de vorst van 't land moest, is geoogst. De knolselderij en de koolrapen heb ik in kistjes zand in de garage staan,daar blijven ze wel vorstvrij. Ook de wortels die al wel geoogst zijn liggen in zand, dan heb ik mooi een voorraadje bij de hand en hoef ik niet elke keer naar de tuin.
De laatste bietjes heb ik gekookt en in hun geheel ingevroren. Ik had genoeg ruimte in de vriezer, en niet zoveel tijd, anders had ik wel een deel direct zoetzuur ingemaakt. Nu doe ik dat gewoon als ze ontdooid zijn (nou ja, niet inmaken natuurlijk, bereiden en opeten.). Ze pellen wel lekker makkelijk nadat ze bevroren zijn geweest, je knijpt ze in een keer uit hun jasje.


Laatst na die enorme storm (toen overal de bomen om- of leegwaaiden) had ik heel veel appels van een buurman gekregen. Valappels, veel met plekjes, snel verwerken dus. Daar heb ik uiteraard liters appelmoes van gemaakt  (maar het meeste is al op, ze vinden het zo lekker!). En gedroogde appeltjes, apple crumble, en appelflappen. De laatste gingen in een stamppot hete bliksem. Geloof het of niet, maar dat had ik nog nooit gegeten. Het leek me wel een passend seizoensgerecht, en aangezien iedereen ook van aardappels en appelmoes houdt, moest dat wel een succes worden....nou, niet dus. We vonden er echt niets aan. Dapper probeerden we het in allerlei combinaties: met jus werd het niet beter, extra spekjes hielp wel wat, maple syrup ook, en met een combinatie van die twee werd het bijna lekker...maar toch.  Geen hete bliksem meer voor ons dus.

Polenta met Borlotti's
Andere gerechten waren gelukkig wel een succes. Van/met de borlottibonen maakte ik een gerecht wat ik op Pinterest vond, polenta met borlotti's en tomatensaus. Het recept vindt je op TheKitchn, waar ook deze foto vandaan komt. Ik had te slecht licht om mijn versie fatsoenlijk op de gevoelige plaat vast te leggen. (da's wel een nadeel van deze tijd van het jaar, dat het zo vroeg donker is!)
Ik had geen venkelknol in huis, dus die heb ik eruit gelaten, waardoor de saus waarschijnlijk iets zuurder bleef dan de bedoeling was. Volgende keer gaat die er dus wel bij in. Ondanks dat was het erg lekker, en, als we volgend jaar meer oogsten, zeker voor herhaling vatbaar. Omdat we nogal carnivoren zijn, bakte ik er wel wat spaans gekruide worstjes bij, lekker! Echt lekker herfst-eten, romig, hartig, en je wordt er warm van.

En omdat ik nou toch met de gedroogde bonen in de weer was, maakte ik ook cassoulet. Niet echt een fotogeniek gerecht, dus geen plaatje :) Wel een recept:

Cassoulet voor 4 personen:

150 gram gedrooge witte bonen (week en/of kook die vantevoren!)
300 gram varkensvlees
1 dikke ui
3 tenen knoflook
1 winterpeen of een paar wortels
1 kleine knolraap
1 kleine knolselderij
1 blik tomaten (incl.sap)
2 eetlepels tomatenpuree
1 bouillonblokje
300 ml water
150 ml wijn (of neem extra water en een scheut appelazijn, als je geen wijn in huis hebt)
olijfolie om in te bakken
paar laurierblaadjes
paar takjes verse tijm, of een equivalent aan gedroogde. Als je herbes de provence hebt, kun je die ook nemen.
Oja, zout en peper naar smaak natuurlijk.

Snipper de ui, snij de wortel en de knollen in blokjes. Ik doe altijd vrij kleine blokjes, maar dat kan ook best wat grover, wat je zelf het lekkerst vindt. Snij de knoflook ook fijn, of doe die in de pers.
Snij je vlees in niet te kleine blokjes, en bak die in de olijfolie tot ze bruin zijn. Leg ze even apart. Bak in dezelfde pan de ui, knoflook, wortel, knolselderij en knolraap tot ze beginnen te kleuren en de smaken (geuren) goed vrijkomen. Voeg dan de tomatenpuree, de kruiden, het bouillonblokje en de vloeistoffen toe, roer goed door. Roer ook de gekookte bonen erdoorheen. Dan kan het vlees er weer bij in de pan, deksel erop en lekker een tijdje (ca. 1.5 uur) laten sudderen. Heerlijk met een paar plakken grof brood.

Zelf maakte ik hem in de slowcooker, daar werd het nog makkelijker van. Na het aanbakken dumpte ik alles in de binnenpan, zette de timer op 4 uur, en 's avonds konden we opscheppen. Als dat geen comfortfood is...
Wat eten jullie op dit moment nog uit de tuin?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten