zaterdag 17 april 2010

Alles wat groeit en bloeit...

Op de een of andere manier kom ik de laatste tijd niet aan bloggen toe...ik ben een beetje uit m'n ritme, en dat duurt altijd een tijdje voordat alles weer op de automatische piloot gaat. Ik ga ervan uit dat het binnenkort dus weer wat rustiger wordt hier in huis. Gelukkig heb ik wel elke dag tijd om even in de tuin dingen te doen, en de groentjes doen het allemaal prima! Het voordeel van een tijdje niet bloggen is dat je echt verschil ziet tussen de nieuwe foto's en de oude. Zo ziet het er nu zo'n beetje uit:
In het vierkante tuintje zie je vooral de broccoli en de radijsjes, al het andere spul is nog vrij klein. er groeien lente-ui, bietjes, uien, shizo (hoop ik, want die zie ik nog niet), zeekers, parijse worteltjes, snijbiet en afrikaantjes.  In de koude bak (die met dit weer meer een hete bak is) groeien sla, zeekers en rucola. Daarnaast staan de plantjes van vleestomaat, courgette, pattisson, pompoenen en de jonge paarse bloemkooltjes en spruitjes daarin. Ook de Oostindische Kers en de rest van de afrikaantjes staan 's nachts in de bak, omdat het af en toe nog vriest. Met een week of twee kunnen die ook wel gewoon uitgeplant worden.
In de grote bak begint het ook lekker groen te worden, de erwten, sugarsnaps en tuinbonen gaan de lucht in, knoflook wordt ook al best hoog, de pastinaken zijn zelfs al bovengekomen (die zijn errug traag), de raapjes krijgen al lekker wat blad...het groeiseizoen is nu echt begonnen denk ik. 

Van de lollo bionda kan ik binnenkort al wel wat bladeren oogsten denk ik. En de gemengde snijsla duurt waarschijnlijk ook niet meer zo lang. Oogsten is daar meteen uitdunnen, zodat de rest meer ruimte heeft om door te groeien. Vorige week heb ik ook alweer een vak gemengde sla gezaaid in het vierkantje tuintje, en eergisteren nog wat mesclun in een pot. Leek me wel gezellig op de picknicktafel, een pot met sla.
Misschien zijn de radijsjes volgende week ook wel oogstbaar... kan ik sla met radijsjes maken :) Ik ben bang dat de tomaten voorlopig nog uit de winkel moeten komen, want die kunnen pas in de loop van mei uitgeplant worden. 

De aardappels groeien ook lekker, althans de eerstelingen. sommige potten zijn al tot bovenaan gevuld inmiddels, alleen de hoogste potten/manden nog niet. Ik heb in de grote SFG ook nog twee vakken uitgegraven en daar aardappels gepoot, die beginnen ook al lekker te groeien. Alleen die vittelottes... die schieten geen meter op. Nou is dat wel een later ras dan die eerstelingen, maar ik had inmiddels toch wel hier of daar een blaadje verwacht... nouja, hopelijk komt dat dan nog. Hier een plaatje van een van de aardappelpotten:
Daarnaast ben ik van 't weekend nog creatief bezig geweest met een restant stenen wat er nog lag, en heb ik een kruidentuintje aangelegd. Het is net of het er altijd al hoorde...Ik kon het natuurlijk niet laten om er meteen alles aan kruiden in te zetten wat ik al had, ook de basilicum... en toen ging het natuurlijk de hele week 's nachts vriezen. Nouja, ik heb nog basilicum in de opkweek staan... als ie het niet redt vul ik hem gewoon aan met nieuwe plantjes.
 


1 opmerking: