vrijdag 13 april 2012

Update

Het is weer hoog tijd voor een korte update, zag ik. Want ondanks dat ik niets van me heb laten horen, heb ik toch best nog af en toe wat dingen gedaan in de tuin. Daarbuiten natuurlijk ook, vandaar dat het bloggen er even bij ingeschoten is.

Even zien, wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd:

Achter onze volkstuin ligt een slootje, wat al een tijdje niet onderhouden was. Doordat het een tijdje mooi droog was geweest, stond die leeg, zodat ik heel fanatiek aan het opruimen kon. Er kwam natuurlijk de nodige rotzooi uit, zoals een ijzeren staaf van ca. anderhalve meter, met een soort van vlaggenstokhouder eraan (?). Geen idee wat het is geweest, maar het ligt nu in elk geval niet meer in de sloot (maar ernaast :)). Daarna heb ik de grote pollen "varkensgras" (dat is het niet, maar ik weet niet hoe het wel heet: harde, stekelige grassprieten die bloeien met roodbruine bolletjes en zich overal uitzaaien) uitgestoken en weggegooid, en al het dode gras weggeplukt. Helaas bleef er toen nog een behoorlijk tapijt aan kweek en ander onkruid op de kanten aanwezig, maar daar had ik die dag geen tijd voor. Het zag er al een stuk opgeruimder uit.
Later die week kreeg ik het krantje van de tuinvereniging, waarin ik las dat "eenieder verplicht is de aan zijn tuin grenzende slootjes voor half mei te onderhouden", dus dat kwam mooi uit.


 slootje
Afgelopen week was het weer een mooie droge dag, dus toen hebben we onze principes even opzij gezet, en hebben we de slootkanten besproeid met een aggressief middel waarvan ik de naam haast niet durf te noemen :). De bedoeling is dat het eenmalig is, en als de kweek dood is, wordt alles ingezaaid met slootkanten-mix, zodat er straks voor de insecten weer genoeg te beleven valt.

Verder heb ik de composthoop opgeruimd, alles op één hoop geschept (het lag verspreid over beide bakken), en daarbij m'n duim stevig geblesseerd (au). Je moet ook goed opletten waar de paaltjes staan als je stevig aan het scheppen bent... Maar het ziet er nu weer netjes uit, één kant zit tot bovenaan vol, en kan rustig verder composteren, de andere kant is vrij voor nieuwe aanvoer.

Bijna alle bedden zijn intussen zaaiklaar, er hoeven nog maar twee bedden (voor de tomaten) klaargemaakt te worden.
tuinbonen
En er zijn nog wat rijtjes bietjes en snijbiet gezaaid. Steeds meer ingezaaide rijtjes worden zo langzamerhand een beetje groen. De tuinbonen laten zich goed zien, de sugarsnaps groeien goed (we hebben inmiddels dwarsstokken op de klimrekken gebonden), en de geplante groentjes doen het ook goed. Er was al wel een hele plant gejat door een hongerige vogel, maar dat hoort er nu eenmaal bij. We hebben volgens mij toch ruim voldoende geplant om straks hele weken broccoli en bloemkool te (moeten) eten. Misschien zijn we die vogel tegen die tijd wel dankbaar :) Laatst kwam ik op wroeten.nl een handig schemaatje tegen met betrekking tot te planten hoeveelheden voor "eigen gebruik"... het zal ook met persoonlijke smaak te maken hebben (wij eten liever bietjes dan prei), maar als richtlijn vond ik 'm wel handig.

Thuis heb ik intussen mijn nieuwe vriezer gekregen, dat was nog een verrassing: Als je online koopt, moet je ook kijken naar de maten, en niet alleen naar het plaatje....Hij was uitgezocht op het merk en verbruik van onze huidige vriezer, zag er ook ongeveer zo uit...maar deze bleek haast twee keer zo groot. We passen er bijna met z'n vieren in :)
Daar moest dus plaats voor gemaakt worden in de garage, wat een ochtendje haardhout-kruien tot gevolg had. Maar nu staat hij er, dus we zijn helemaal voorbereid op een enorme oogst, en de komst van het halve varken... Ik hoef straks helemaal nooit meer naar de winkel, denk ik.... (was 't maar waar...)

Tot slot nog een lente-plaatje: de kerria bloeit! 


2 opmerkingen:

 1. Heb zojuist deze groentetuin blog gelezen, jullie hebben al veel gezaaid zeg. Zelf heb ik dit jaar de stoute schoenen aangetrokken en een deel van mijn gazon omgespit voor een stukje groentetuin. Vandaag lente-uitjes, wortelen Amsterdamse bak, en kroten Egyptische platronde gezaaid.
  Echt genieten,
  groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janneke! Ik heb ook even op jouw blog gekeken, jeetje wat een tuin heb jij zeg! Da's wel haast een full-time job om bij te houden denk ik...

   Verwijderen