woensdag 12 maart 2014

Echt lenteweer, en zadenbeurs

Wat een heerlijk weer is het de laatste dagen... Echt genieten. Heerlijk om buiten bezig te zijn ook, zondag zelfs al in t-shirt in de tuin gewerkt! Het schiet ook lekker op dan, als je even door kunt werken. Alle bedden zijn weer onkruidvrij, en bijna alle paadjes ook. Nieuwe houtsnippers zijn gestrooid, nieuw bedjes en paadjes aangelegd, de vierkante-metertuintjes gevuld; er kan dus gezaaid en geplant worden! Jammer dat het voor de meeste groenten nog net even te vroeg is... Maar ja, geduld is een schone zaak, zegt men.
tuin klaar voor het voorjaar
Afgelopen zaterdag kon ik ook de bestelde pootaardappels en uien ophalen. Gloria's en Texla's had ik besteld, die liggen nu in de bijkeuken te wachten tot ze de grond in mogen. De uien en sjalotten heb ik direct zondagochtend maar in de grond gestopt, die redden zich wel. Ik had natuurlijk weer véél te veel plantuitjes besteld, ik vergeet altijd hoe klein die zijn, en dat er dus heel veel in een pond zitten...laat staan in een kilo. Nou ja, ik zet er weer een stel in een pot om als lente-uitjes te eten, en de rest gaat naar een vriendin die net een nieuwe moestuin aan het aanleggen is. Komen ze toch nog goed terecht.
een van de stands op Reclaim the seeds
Verder zijn Marlous en ik naar de zadenbeurs van het Reclaim the seeds-evenement geweest. Dit jaar werd het georganiseerd in de Hortus in Haren, lekker dichtbij dus. In het kader van de bevordering van de bio-diversiteit was er de wereld aan zaden en stekjes te geef en te ruil, echt fantastisch! Bij de stand van Netwerk Eeuwig Moes kreeg ik een aantal mooie bonensoorten, die ik aan het eind van het seizoen weer verder kan verspreiden. En bij de stand van Velt België kreeg ik o.a. zaden van een paar tomatenrassen om te testen, Amish Cherry en Bloody Butcher, ook superleuk! Van een andere aardige meneer kreeg ik een stek van een Yakon-plant, die wilde ik al een tijdje heel graag hebben, dus daar ben ik super blij mee. Bij de tuinen van weldadigheid kocht ik nog een handvol bijzondere aardappels om uit te proberen: Purple Vikings.
Affijn, ik kwam met een tas vol informatie, zaden, knollen en planten thuis. En vol goede moed om zelf óók meer zaden te gaan winnen. En weg te geven. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, toch?
Purple Viking

9 opmerkingen:

 1. Dat klinkt goed, die ruilbeurs. Helaas voor mij een beetje ver weg, anders zou ik er ook graag een keertje heen willen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zadenweekend wordt elk jaar ergens anders georganiseerd, dus best kans dat het volgend jaar bij jou in de buurt is!

   Verwijderen
 2. Wat leuk allemaal! en je tuin ziet er goed uit joh. Ik heb ook zo'n paarse aardappel, alleen zijn ze ook van binnen paars, ben benieuwd! Mijn aardappelen zitten inmiddels in de grond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemiek! Jij hebt Vitelottes toch, dit jaar? Die zijn echt heel lekker. Wel wat vatbaar voor ziektes, vandaar dat ik dit jaar andere rassen wil proberen. Die Vikings moeten ook hele grote knollen geven, type pof-aardappel, zeg maar. Vind ik ook wel leuk voor de verandering. Want de meeste "delicatesse-aardappels" geven maar kleine knolletjes. Hier "in 't noorden" hebben we nog behoorlijke vorst 'snachts, vandaar dat ik nog maar even wacht met poten.

   Verwijderen
  2. Die Paarse van mij is de Bleu D'Artois. Ja ik heb ook nog wat extra warmte in de grond omdat ze onder het worteldoek zitten.

   Verwijderen
 3. Lekker dat je tuin er al klaar voor is, ik ben ook hard bezig met het klaarmaken van de tuin. En superleuk die ruilbeurs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk intitiatief de zadenbeurs!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hadden bij Groei & Bloei een lezing van Lambert Sijens van de tuinen van Weldadigheid . De tuinen zijn van juni-september op zaterdag en zondag te bezoeken in Veenhuizen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Aaltje: We willen al een tijdje een keer gaan kijken bij de tuinen van Weldadigheid, maar het komt er nooit van. Als het mooi moestuin-kijk-weer is, is het namelijk ook altijd mooi weer om zelf aan het werk te gaan.... Misschien deze zomer. Wil je ook mee?

  BeantwoordenVerwijderen