zaterdag 1 maart 2014

Gestart

Nou ja, met binnenshuis zaaien was ik al gestart, en met de tuin voorbereiden ook, maar even een berichtje typen, daar was ik nog niet aan toegekomen. Maar ook dat wordt hoog tijd, dacht ik zo. Anders denken jullie nog dat ik er niet meer ben!

Linkerhelft
Vorig weekend hebben we de tunnelkas weer opgezet, dat wil zeggen, het frame stond er natuurlijk al, maar het plastic moest er weer overheen. Ik was vol goede moed in m'n eentje begonnen, maar toen stak de wind op, en leek het meer of ik aan het vliegeren was. Toch maar de hulptroepen gebeld, en toen stond hij in no-time. Woensdag heb ik vervolgens een middenpad van vlondertegels erin gelegd, en de grond klaargemaakt (die was bij het opzetten weer lekker aangestampt), zodat er gezaaid/geplant kan worden. Vanmorgen dus direct maar de daad bij woord gevoegd, en een paar rijtjes raapstelen gezaaid. Ik zaai ze zowel in de tunnel als gewoon buiten, dan zijn ze mooi op verschillende momenten "klaar". Nouja, dat is de bedoeling dan.

Verder probeer ik steeds als ik even tijd heb een bed om te zetten of een pad onkruidvrij te maken. Langzaam maar zeker worden de bedden dus weer zwart, en de paden minder groen. Sommige paden hoef ik alleen te schoffelen, dan zien ze er weer goed uit, maar op een paar  paden vind ik de houtsnippers niet meer terug. Die schoffel ik natuurlijk ook, maar daarna kan ik alles opharken en moet er een complete nieuwe laag snippers op. Wel veel werk, maar goed. Als ik zo elk jaar een paar paden opnieuw doe, is het wel te doen.

Beetje bij beetje komt er ook alweer wat in de bedden buiten, ik had in de herfst paarse bloemkool en winter-ijsbergsla gezaaid, die heb ik uitgeplant. In het uienbed van vorig jaar vond ik nog wat knoflookplantjes, die bollen heb ik bij de oogst over het hoofd gezien. Die heb ik dus uit elkaar gehaald en opnieuw geplant in het bed waar ze dit jaar moeten. De eerste sugarsnaps zijn voorgekiemd en in de grond gestopt, twee keer twee rijtjes buiten, en een handvol in de tunnelkas. En de tuinbonenplantjes heb ik ternauwernood kunnen redden van de eerste naaktslakken (slakken doen het ook heel goed in de koude bak...), die staan ook al in de grond.


Rechterhelft
Omdat de kas, de compostbakken en de tuinkist nu allemaal verhuisd zijn, moet ik ook een deel van de ruimte opnieuw indelen. Ik had nog twee vierkante-meter-tuintjes thuis liggen, die komen vlak naast de tunnelkas. Geven ze meteen een beetje stevigheid. Eentje wil ik vullen met aardbeien, de ander wil ik als zaaibed gaan gebruiken. Maar gaandeweg kunnen ze ook nog een heel andere bestemming krijgen natuurlijk.
Daarnaast, langs het hoofdpad,  misschien nog een bloemenbedje (snijbloemen?).
Langs de slootkant, waar ook het appelboompje staat (en waar de andere nog moet komen, maar ik heb nog steeds geen laagstam Galaboompje kunnen bemachtigen), wil ik een kruidenbed aanleggen. Er staat nog platte en krulpeterselie van vorig jaar, en de rode bieslook heb ik daar ook heen verhuisd. Het begin is er dus. Veel kruiden kunnen pas wat later gezaaid worden, daar wacht ik dus nog maar mee.

Zo langzaam aan werken we dus een beetje naar de lente toe. Gelukkig doet het weer tot nu toe ook leuk mee, dat gaat beter dan de afgelopen twee jaar... ben benieuwd hoe dit tuinseizoen wordt, ik heb er weer zin in, in elk geval!Geen opmerkingen:

Een reactie posten