zondag 19 februari 2012

Pluggbox

Nou, ik ben fan hoor! Ik heb gisteren de eerste pluggbox in gebruik genomen, en ik vind het nu al helemaal geweldig! Doordat hij zo compact is, kun je op een vrij hoekje aanrecht of eettafel al snel even wat zaaien. Hij is makkelijk te vullen, en het is ook makkelijk om dat te doen zonder veel te knoeien (het kan zijn dat jullie met andere zaaibakken ook nooit knoeien, maar bij mij zijn wat kranten eronder meestal geen overbodige luxe).

zie: bijna niet geknoeid :)
Met de deksel van de bak druk je de aarde netjes aan, en maak je er meteen mooie kuiltjes in. Vervolgens nog de zaadjes erin stoppen, beetje grond erover, bevochtigen met de plantenspuit en klaar is Klara.
Omdat het wel veel vakjes zijn, en het nogal makkelijk is om te vergeten wat ik waar gezaaid heb, heb ik de bakken "geletterd" met A t/m C, en de rijen genummerd met 1 t/m 7. Per rij heb ik steeds dezelfde soort gezaaid, en wel als volgt:
Bak A is volledig gevuld met tomaten:
A1: Marmande. Deze heb ik al een aantal jaren in de tuin, en hij doet het eigenlijk altijd goed.
A2: Tomaten van Margit, onze buurvrouw in Hongarije. Geen idee welk ras, maar lekker! Ik hoop dat ze het in ons klimaat ook gaan doen.
A3: San Marzano, een pruimtomaat
A4: Italiaanse Romatomaat
A5: Ook uit Hongarije, maar dan uit de winkel: Novosadski Jabucar.
A6: idem. Ze zien eruit als "gewone"  gladde, ronde tomaten.
A7: Tiny Tim.

Over een paar weken ga ik ook nog een mini-trostomaat "Sweet Million" zaaien, maar dat waren hele dure zaadjes, dus daarbij hou ik met exact aan de zaaibeschrijving :)

Vandaag heb ik ook nog de tweede bak gevuld:
B1: Alma Paprika, uit Hongarije meegenomen.
B2: Zoete punt paprika, ook uit Hongarije
B3: "Gewone ronde" rode paprika, uit Hongarije
B4: Paarse spruiten. Vorig jaar hebben die het niet gehaald vanwege de slakken.
B5: idem.
B6: Paarse Kohlrabi, die had ik vorig jaar laten verdrogen in het eerste mooie weer...
B7: Basilicum. Je hebt nooit teveel basilicum-planten tenslotte.


Beide bakken staan nu op de tweede plank-met-lamp op de werkkamer boven (de buren denken vast dat we een wietplantage zijn begonnen, met al dat licht dag&nacht), en er passen er nog wel twee naast. Maar het moet straks wel rap mooi weer worden natuurlijk, als al die plantjes moeten worden opgepot en afgehard... (ik ga er natuurlijk vanuit dat alles aanslaat...)

Als afsluiter nog een plaatje van de sla en de broccoli, dat wordt al heel wat he! Als we nu geen nachtvorst meer krijgen, kan de sla misschien al wel naar de koude bak.2 opmerkingen:

  1. Ziet er super uit zo in die pluggboxen! zo kun je tenminste wat zaaien. Mijn tomaten zijn ook gezaaid. Lekker he ...iedere week wat nieuws erbij, zo komt het voorjaar steeds dichterbij:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het kan me nu niet snel genoeg gaan hoor! Ik heb zo'n zin om ook buiten weer aan de gang te gaan!

    BeantwoordenVerwijderen