zaterdag 19 mei 2012

Eindelijk voorjaar!

Wat een heerlijk weer was het vanmorgen! Marlous en ik zijn daarom al vroeg naar de tuin vertrokken, om even achterstallig onderhoud te plegen. Ook moesten er boontjes en pastinaken gezaaid worden, en had ik nog wat sla- en koolplantjes die hoognodig de grond in moesten. Om 9 uur stonden we dus op de tuin. Eerst een hoop onkruid gewied en wat aardappels-van-vorig-jaar uitgeschept die op de verkeerd plekken bovenkwamen. Bij het wieden van het aardappelbed kwamen we een aantal van deze jongens tegen:
Coloradokever
Vervolgens zijn we alle planten nog maar eens extra goed langs geweest, maar meer dan vier konden we er niet vinden. Nouja, nu we weten dat ze er zijn, kunnen we ze in de gaten houden. Het is wel jammer dat ze zo schadelijk zijn, want mooi zijn ze wel...

Vervolgens hebben we nieuwe bamboestokken gehaald en een half bed bonen gezaaid rond tipi's. Over een paar weken zaaien we nog een paar tipi's ernaast, zodat we over een langere periode kunnen oogsten. Dat wil zeggen, als de slakken de bonenplantjes wel een kans geven... Nouja, nu de temperaturen wat hoger worden, groeien de plantjes ook vast een stuk sneller.

De sla (lollo rosso en lollo bionda) hebben we bijgeplant in het sla-bed. Van de achterbuurvrouw kregen we nog een kluitje Japanse mosterd (Mizuna), ondanks dat dat eigenlijk een brassica is volgens mij, hebben we hem bij de sla in het bed gezet. Hij leek daar beter te passen.
De Mizuna staat er nog wat zielig bij :)

De bloemkool-, spitskool- en spruitenplantjes die ik nog van thuis had meegenomen hebben we geplant in de lege plekjes in de koolbedden, we hebben nu twee bedden mooi vol staan, en in het derde bed is nog ruimte doordat vrijwel alle paarse spruitenplantjes slakkenvoer zijn geworden... Eens kijken of het nog niet te laat is om nog snel een paar nieuwe planten op te kweken.

In het bed bij de raapjes en bietjes hebben we 4 rijtjes pastinaak gezaaid. Ook dat bed is nu eerst "vol". De bessen doen het prima, hopelijk rijpen ze nu niet te snel, want we hadden geen tijd (of puf) meer om nog een net erover te fabriceren. Dat komt later deze week wel...
Rabarber

Bij het uitgraven van een aardappel onder de rabarber moest ik "helaas" wat stelen verwijderen :). Van de vijf stelen hield ik een pondje schoongemaakte rabarber over. Samen met wat suiker, sinaasappelsap en kaneel is die inmiddels veranderd in een mooie 700 ml-pot compote... ik heb de pan wel uitgelikt, lekker...!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten