zondag 27 mei 2012

Tomaten geplant!

Het werd hoog tijd dat de tomaten geplant werden, en omdat het vanmorgen vroeg nog lekker koel (nouja, in verhouding dan) was, dacht ik, vooruit dan maar. Van elke soort 4 planten meegenomen, en op naar de tuin... Ik had er echter niet bij stilgestaan dat dit soort klusjes altijd meer tijd kost dan je denkt, en dat het in de loop van de ochtend helemaal niet meer lekker koel zou zijn.... laat staan als je in een kas zit te werken! Het was, met de deur wijdopen en de wind (gelukkig) uit de goede hoek ruim 35 graden binnen. Maar goed, ze staan erin!


Aan de buitenkant de soorten waarvan ik niet meer zeker weet hoe hoog ze worden, en op de binnenste rij de soorten waarvan ik weet dat ze laag blijven. Ze hebben allemaal een stok om aangebonden te worden, en als de roma's toch erg hoog worden, kan ik voor het laatste stuk altijd nog een draad spannen tussen het dak en de stokken. Omdat ik al rap het overzicht kwijt was, heb ik de nummers van de potjes maar overgenomen op de stokken. Ik weet niet hoe lang die zichtbaar blijven, dus ik zal voor de zekerheid ook nog even een plattegrondje in m'n tuinschrift maken :)
Er staan nu de volgende soorten in de kas:
Marmande
Onbekend  soort uit Hongarije, van Margit.
Italiaanse Roma
San Marzano
Novosadski Jabucar

De TinyTims heb ik trouwens niet in de kas gezet, die zet ik thuis in de SFG of in potten.Toen ik naar huis ging zag ik in het voorbijgaan dat een van de Purple Sprouting broccoli's er wel erg bloemig uit begon te zien. Daar heb ik dus maar wat sprouts vanaf geplukt, dus die ga ik vandaag proeven.  Het is niet zoveel, maar gecombineerd met wat andere groentjes heb je toch al gauw een prima roerbakschotel. Ik heb al wel een stukje van de steel geproefd, de smaak lijkt zachter dan van gewone broccoli. Lekker wel.

7 opmerkingen:

 1. Wat heb je een prachtige plek voor de tomaten zeg, daar groeien ze vast goed in

  groetjes titi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er ook echt heel blij mee! En de tomaten lijken het er ook wel naar hun zin te hebben, tot nu toe... :)

   Verwijderen
 2. Heerlijk hoe jij ook bezig bent met je tomaten in de kas. Ben net eergisteren terug van vakantie en de tomaten die ik 16 dagen geleden al uitgeplant had, moesten nodig opgebonden worden. Dat ga ik dus morgenochtend vroeg doen, anders is het bloedheet in de kas. Ik heb er ook nog een beetje veel in potten staan. Zegt ons buurman (die in de vakantie water geeft) tegen mijn man: ´wat moet ze toch met al die tomatenplanten´ (haha).
  Gr. Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik had er ook 47! Je hebt nooit te veel tomaten of basilicum, is mijn devies :)

   Verwijderen
 3. Dat is nog eens een kas!
  Toen je het in je vorige blog schreef, verwachtte ik hem niet zo groot maar dit lijkt me ideaal zo!
  Je kunt er precies net in gaan staan, toch?

  Alleen vraag ik me af of er door dat groene zeil wel voldoende licht binnenkomt..?

  Des al niet te min: Ziet er top uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, 't is best een hoop ruimte, als ie leeg is... :) Hij is 2*4, en 2 meter hoog. Ik ben zelf maar 1,55, dus ik kan er ruim in staan hoor!
   Overigens vult het wel snel op... na de tomaten heb ik er vandaag al paprika's komkommers en augurken bij in gezet, en er blijft niet veel ruimte over...
   Het folie is trouwens transparant, maar er zit groene wapening in. Het hele felle zonlicht wordt wel een beetje gefilterd, maar volgens mij komt dat juist wel goed. Maar we zullen het meemaken... :)

   Verwijderen
 4. En.. hoe bevalt deze?
  Ik wil graag volgend jaar tomaten, paprika's en pepers in zo'n tunnelkas kweken. Voor € 65 koop ik een bij de Partytentenshop. Ik ben nog aan het twijfelen!

  BeantwoordenVerwijderen