zondag 21 april 2013

De afgelopen weken weinig tijd gehad om te bloggen, maar nu heb ik de griep, dus tijd zat... net nu het weekend is en ook nog lekker weer, zit ik binnen... gevalletje van zeer slechte timing dus. Maar goed, het zal wel weer over gaan.

verse eitjes
Intussen is er al wel weer het een en ander gebeurd, om te beginnen zijn de oude kippen ingeruild voor verse exemplaren van het zelfde soort. Hele jonge kipjes zijn het nog, die alles eng vinden helaas ook nog niet snappen dat het de bedoeling is dat ze IN het hok blijven. Maar dat zal wel komen, hoop ik. De eerste eitjes zijn alweer geraapt, dus ik ga ervan uit dat we binnenkort weer een stabiele productie hebben.


Verder knutselden dochterlief en ik afgelopen weekend ieder een schattig krukje/plantentafeltje bij een bouwmarkt hier ter plaatse. Ze hadden workshops georganiseerd in samenwerking met Etsy, en dat leek ons wel grappig om te doen. Ter plaatse aangekomen lagen de benodigde plankjes al op maat gezaagd klaar (wat een luxe!), en konden we direct beginnen met gaatjes boren en de boel aan elkaar schroeven. Daarna ging er nog een kwast verf over, en in ca. drie uur hadden we allebei een krukje. En samen een heel gezellige zaterdagochtend gehad natuurlijk! Ik ben best blij met het resultaat.

Thuisgekomen vond ik dat het hoog tijd was om onze picknicktafel eens onder handen te nemen. Alle horizontale vlakken zijn eens goed afgeschuurd en daarna opnieuw in de olie gezet. Aan de foto kun je zien dat het een dankbaar klusje was, wat een verschil zeg! Nu kan hij er wel weer een tijdje tegen.
Verder woensdag onze nieuwe tuinmeubels bezorgd, ook weer een hele klus om die in elkaar te zetten, maar ook dat is gelukt. Dit tot grote vreugde van de katten, die sindsdien zo'n beetje full-time alle mogelijke plekjes hebben getest. Zelf hebben we helaas nog niet zoveel gelegenheid gehad om ze te testen, daar het hier na het werk niet echt lekker weer meer was. Maar dat komt wel.

Ook de vijver (nouja, het vijvertje) is weer onder handen genomen. Die was vorig jaar geheel overgenomen door verwilderde munt, je zag eigenlijk geen water meer. Al die planten waren in de winter natuurlijk afgestorven, en lagen lekker te rotten. Stinken deed het niet echt, het was net of je een hele grote bak muntthee aan het leegscheppen was, maar een gezond evenwicht was natuurlijk ver te zoeken. Alle plantenresten dus maar verwijderd, deel van het water uitgeschept en aan de omliggende border gevoerd, en daarna weer bijgevuld met vers water. Ziet er ook weer prima uit. De meeste kikkers hebben de winter overleefd, al waren er ook dit jaar weer een paar die zich op een ondiep niveau hadden ingegraven... niet heel slim. Vissen ben ik niet tegengekomen, zelfs geen dooie. Als het straks weer wat is opgewarmd moeten er dus maar een paar nieuwe komen.


Op de volkstuin heb ik vorig weekend ook nog het een en ander gedaan; een bed (late) aardappels gepoot, zes aspergeplanten geplant, opnieuw tuinbonen gezaaid, en wat kropsla en bosuitjes . Ik plantte een paar spitskolen en -ik hoop- broccoli's, maar de markeringen op de potjes waren niet meer leesbaar. Denk dat het de purple sprouting was, maar dat zien we vanzelf.
In het koolbed zaaide ik ook nog vroege calabrese, palmkool en Calendula's. Thuis heb ik een begin gemaakt met de komkommerachtigen: ik zaaide groene en grijze courgette, komkommers, augurken en Butternut-pompoenen. De eerder gezaaide patissons zijn inmiddels naar de koude bak verhuisd.


Verder ziet het er buiten eindelijk een beetje uit als lente, de Forsythia bloeit hier ook eindelijk,samen met de Ribes, en de framboos en de blauwe bes beginnen wat blad te krijgen. De knoppen van de Chaenomeles staan op springen, die vind ik haast nog mooier in knop dan wanneer ze in bloei is. Als we nou eindelijk ook eens lente-temperaturen zouden krijgen....3 opmerkingen:

 1. wat veel gedaan zeg! Heerlijk he eindelijk de lente! Lekker hoor eieren van eigen kipjes. Ik wil ook kipjes gaan houden ben m nu nog aan het verdiepen in een hok e.d.

  Beterschap

  Groetjes martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig! Nu de temperaturen omhoog gaan ziet het er allemaal ook wat mooier uit in de tuin.Ik ben ook aan de courgetes en citroenkomkommer begonnen....nu nog wat warmer worden.Heb 2 mooie muurkassen besteld...kan niet wachten...
  beterschap verder!

  groetjes Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd wat te doen hé, maar ook genieten, mooi!

  BeantwoordenVerwijderen