zondag 26 mei 2013

Risicospreiding

Er zat een gat in het gaas over m'n koolplanten. Groot genoeg voor het koolwitje om doorheen te kruipen. Ze zat er volgens mij nog niet zo lang onder, toen ik gisteren op de tuin kwam. Ze fladderde naar een plant vooraan in het bed, en landde op een blad. Na een paar seconden fladderde ze naar een volgend blad, en nog eens, en toen naar de volgende plant, waar ze ook een voor een op elk blad een of twee eitjes legde. Toen had ik het wel gezien, en verwijderde het gaas om haar weg te jagen.

Ze had inderdaad op elk blad, van elke plant, een paar eitjes gelegd. Wat een slimme beesten zijn dat zeg! Ik denk dat ik ze allemaal heb weggeveegd, maar honderd procent zeker ben ik er niet van. Het gat heb ik intussen dichtgetrokken met een paar feston-steken, zodat er in elk geval geen nieuwe verstekelingen onder het gaas komen. Als het weer mooi weer is (hopelijk snel), zal ik de planten beter inspecteren of er nog eitjes zijn achtergebleven. En ik moet even opzoeken hoe lang het duurt voor er uit de eitjes rupsen komen, en rond die tijd extra controleren. Misschien hoef ik m'n oogst dan niet te delen met de rupsen.

Met de slakken heb ik intussen ook al ruim voldoende gedeeld, vind ik zelf. Van de borlottibonen heb ik niets meer, van de westlands-dubbele-zonder-draad staan nog drie plantjes dapper bij de stok die het verst van de hoek van de haag verwijderd is, en al m'n sugarsnaps hebben ook het onderspit gedolven. We zaaien vrolijk verder, eens moet het toch lukken om een paar planten groot te krijgen? Op aanraden van de mannen van de moestuinvereniging heb ik nu Cobra gezaaid, een vrij lange sperzieboon met zwarte zaden. Het ziet er vreemd uit, vind ik, maar hij schijnt lekker te zijn, dus we gaan het maar proberen. Ik heb ze wel gewoon hier thuis voorgezaaid, dan weet ik tenminste dat ze opkomen. Want de sojabonen (die was ik al haast weer vergeten) zijn ofwel helemaal niet opgekomen (lijkt me sterk), ofwel direct weer met de grond gelijk gemaakt....


Een teepee heb ik weer beplant met verse sugarsnap-plantjes, en er cirkels van eierschaal omheen gestrooid. Wie weet helpt dat. Voor de zekerheid heb ik toch ook weer extra sugarsnaps gezaaid in een bakje, thuis. Ik heb er nog niet zoveel vertrouwen in. Het zou natuurlijk ook wel helpen als de temperaturen eens wat hoger werden, zodat de planten sneller groeien dan de slakken kunnen eten... Hopelijk wordt het in juni dan eindelijk voorjaar. Kan nog net, voordat het zomer wordt.


3 opmerkingen:

  1. Eierschalen... goede tip! (ik heb nu schelpen gespaard, maar die moet ik nog neerleggen). Ik ben benieuwd of je het koolwitje te slim af bent geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er wel grappig uit ook die witte kringen...hoop dat het werkt nu! succes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik geloof dat het ze wel een beetje hindert, die eierschalen, maar het weerhoudt de slakken niet helemaal :) de helft van de plantjes is alweer aangevreten... We zaaien vrolijk verder...

    BeantwoordenVerwijderen