dinsdag 31 januari 2012

Duurzamer eten - minder vlees

In het plaatje van "sustainable living", duurzaam leven, past een gemiddelde, hollandse, vleesconsumptie natuurlijk niet helemaal. Daarnaast zijn er nog een hoop andere argumenten (zoals gezondheid, niet onbelangrijk) waarom ik graag de hoeveelheid vlees die wij in ons gezin eten, omlaag wil brengen. De rest van het gezin staat daar wel achter, maar in de praktijk wordt het vlees toch direct gemist. Een maaltijd zonder vlees is zeg maar, incompleet.

Een voorbeeldje: een tijdje terug had ik een heerlijke tomatensoep gemaakt, naar een recept in "De dikke vegetarier". Een en al smaak, de zomer spatte er vanaf, zeg maar. Het eerste wat de kinderen zeggen: he, waarom zit er geen vlees in?

En afgelopen week, geprobeerd om een deel van het gehakt (minder dan een kwart) in mijn gevulde paprika's te vervangen door linzen. Volgens velen is dit succes gegarandeerd, maar hier riep men na de eerste hap in koor: "Getsie, je hebt er toch geen LINZEN ingedaan he?" Affijn, de rest van de gevulde paprika's ligt nu in de vriezer, zodat ik die kan opeten op een van de avonden waarop, vanwege de verschillende sportactiviteiten, samen eten er bij in schiet. Weer een experiment mislukt. :)

Kaas en eieren vindt gelukkig wel iedereen lekker, dus die komen al regelmatig op tafel, niet altijd helemaal ter vervanging van vlees, maar twee ons spekjes in een quiche is toch al een verbetering ten opzichte van de 4 a 500 gram vlees die anders geserveerd zou worden. Met kleine stapjes komen we er ook wel.

Het mooiste zou het natuurlijk zijn als je wel minder vlees gebruikt, maar toch dezelfde gerechten kunt blijven maken, zonder op smaak in te leveren. Nou, dat kan dus gewoon. Met producten van bijvoorbeeld de vegetarische slager. Zij maken, onder andere, kipstukjes die eruitzien, aanvoelen, en bijna smaken als echte kip. Je kunt ze dus zonder problemen verwerken in al je roerbakgerechten en dergelijke, grote kans dat zelfs de grootste vleeseter gewoon denkt dat het kip is. Zelf noemen ze het product dan ook wel "verhip, is dit geen kip?" Het is wel aan de prijs, ruim 4 euro voor ca. 160 gram (ruim 26,50 per kilo). , maar daar staat ook wat tegenover:
  • Als je het verwerkt, gaat er haast geen gewicht verloren. (bij de gemiddelde kipfilet bak je zo 15% water weg... ken je die reclamespot met die spetterende kip? Dat ligt echt niet aan de bakboter hoor!)
  • Biologische kipfilet kost ook ca. 25,- per kilo, dus als je al biologisch eet, is dit nauwelijks duurder (als je het groot inkoopt, kosten de kipstukjes zelfs maar 20,- per kg)
  • Alle grondstoffen voor de kipstukjes zijn  duurzaam geteeld, en niet genetisch gemanipuleerd
  • Het is volledig plantaardig, glutenvrij, eiwitrijk, vetarm, en cholesterolvrij;
  • Er komt geen dier aan te pas, behalve de bijen om de sojaplanten te bestuiven. Geen dierenleed dus.
  • Het smaakt gewoon echt goed!
Toen ik vanmorgen weer in het nieuws hoorde over restistente bactierien die in veel supermarkt-kippenvlees worden aangetroffen, was ik blij dat ik al had besloten de enchilada's van vandaag met "verhip is dit geen kip" te maken. Ik heb ze nog niet eerder op deze manier verwerkt, dus ik ben benieuwd of men het doorheeft, vanavond, dat er geen vlees inzit. Past ook goed in de webstrijd die ze bij de vegetarische slager houden: Bedrieg je partner - Minstens een keer per week. Laten we daar dan vandaag maar eens mee beginnen.
Webstrijd! Bedrieg je partner, minstens eenmaal per week.

2 opmerkingen:

  1. hahaha bedrieg je partner??? en hadden ze het gemerkt? Ben heel benieuwd of het lekker was?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het was heel lekker, en net zo lekker als kip-enchilada's. Toen ik zei dat er geen kip in zat, geloofden ze me eerst niet eens!

      Verwijderen