dinsdag 24 juli 2012

Stevia

Nadat begin dit jaar onze pogingen om stevia uit zaad op te kweken jammerlijk mislukt waren, hadden we het eerst maar opgegeven. Maar toen ik laatst door het tuincentrum liep, kwam ik ineens zomaar een paar plantjes tegen. Ondanks dat ze best aan de prijs waren, heb ik niet lang geaarzeld en er twee meegenomen. Mooie volle plantjes waren het, kijk maar.Thuisgekomen heb ik direct de schaar ter hand genomen, om de planten te stekken. Want hoe moeilijk ze uit zaad te kweken zijn, zo makkelijk zou je ze kunnen stekken, zegt men op het internet... Dus, perspotjes gepakt, zaai/stekgrond erin, stekpoeder had ik ook nog ergens liggen, en handen uit de mouwen.
gestekt!


Stekjes van een centimeter of acht geknipt, de blaadjes tot bijna bovenaan verwijderd, de steeltjes in stekpoeder gedoopt en ze diep in de potjes gezet. Daarna de potjes in een bakje water gezet zodat ze zich goed vol konden zuigen, en toen de stekjes in een kweekbakje gezet zodat ze niet te snel zouden uitdrogen. En toen maar hopen dat ze 't zouden gaan doen...  In de loop van de afgelopen twee weken zijn twee van de negen stekjes opgegeven, die waren niet aangeslagen. Maar de rest deed het prima, ze groeiden zelfs al weer een beetje, en vanmorgen zag ik ineens worteltjes onderuit de turfpotjes groeien...tijd om naar een groter potje te verhuizen dus! En dan heb je ineens negen stevia-planten, voor de prijs van twee. Dat valt dan ook wel weer mee...

stevia plantjes

3 opmerkingen:

 1. Die van mij slaan ook goed aan! Ik moet alleen nog even afwachten of het straks met wortelen ook gaat lukken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé, wat een goed idee om de plant te stekken! Dat ga ik ook komende week doen. Haal jij de planten trouwens in de winter binnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ze zijn niet bepaald winterhard, dus binnenkort moeten ze echt naar binnen. Ik hoop dat ze het met wat minder licht ook blijven doen... En anders moeten ze maar onder de lamp :) mijn plan is om tegen het eind van de winter nieuwe stekken te nemen zodat ik volgend jaar "verse" planten heb.

   Verwijderen