woensdag 20 maart 2013

Brrr

Zaad uitzoeken...
Omdat het nog steeds geen fatsoenlijk tuinweer is, ben ik vanmorgen maar eens begonnen met het uitzoeken van mijn voorraad zaden. Alle zaden die dit jaar op moeten (wegens uiterste datum) heb ik bij elkaar in een bakje gezet, zodat ik ze in elk geval dit jaar nog gebruik.
Daarnaast heb ik alles wat ik de komende tijd wil gaan zaaien in een tupperware doosje gedaan, en in m'n "mee-naar-de-tuin-tas" gedaan. Zodra het dan ook maar een beetje leuk weer wordt, kan er buiten gezaaid worden.

In de tussentijd zaaide ik maar weer wat spul in de pluggbox:

Tomaten: Tiny Tim, Sweet Million en Valentin
Kruiden: Griekse en Genovese basilicum, Marjoraan en Koriander.
En alvast een drietal gele patissons. Kijken of het dit jaar lukt...Fristina

Op de tuin, in de tunnelkas zaaide ik verder wat bloemkool, spitskool, savoyekool en paarse spruiten voor op een zaaibedje, samen met de krulpeterselie.  Verder een rijtje lange radijsjes, een rijtje raapstelen en wat romasla. Ik twijfel nog of ik ook wat wortelen in de tunnel zal zetten, want die staan altijd zo lang... iemand ervaring met wortels in de kas/tunnel?
Daarnaast plantte ik een drietal plantjes Fristina-sla. Dat blijkt een supersnelle kiemer en groeier te zijn, die ook niet veel warmte nodig heeft. Het eerste zaaisel wat ik in de vensterbank had staan was voor ik er erg in had al veel te lang gegroeid om nog wat te kunnen worden, terwijl de andere sla-soorten in hetzelfde bakje nog maar amper boven de grond waren... Op 10 maart zaaide ik er een paar in persblokjes, en die heb ik nu in de tunnel geplant. Ik ben heel benieuwd naar deze sla, die een soort kruising tussen iceberg en krulsla zou moeten zijn.

Het was trouwens heel aangenaam in de tunnelkas, prima werktemperatuur. Bij helder weer is het altijd meteen benauwd, maar nu was het goed te doen. Ik moet wel echt binnenkort met die verhoogde bedden aan de gang, want ik voelde het wel in m'n rug...

Buiten heb ik alvast een bed voor de vroege aardappelen voorbereid; de mest ondergewerkt, netjes glad gelegd en afgedekt met vliesdoek om vast wat op te warmen. Ik had er ook nog houtas door willen werken (vanwege de kalium; als ik de open haard schoonmaak bewaar ik de as voor de tuin.), maar daarvoor waaide het net te hard. Ik geef ze bij het poten wel een beetje as mee in het plantgat, dat werkt ook.


Troosteloos weer... maar wel weer lekker wat gedaan.

2 opmerkingen:

  1. het is idd nog even wachten voor we er echt kunnen invliegen! De prei wanneer zaai jij die? Ik heb vanavond de pompoenen en courgettes ook al voorgezaaid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je bent mooi op tijd met de pompoenen zeg! Maar jij zit dan ook al gauw een 2-300 km zuidelijker dan ik natuurlijk... Met de prei wacht ik nog even tot de wind wat draait, dan is het wat aangenamer voor mezelf om te zaaien :) Zal wel eind volgende week worden dus... En dan wordt het potdorie ook wel tijd! :)

    BeantwoordenVerwijderen