vrijdag 1 maart 2013

Maart lente-maandTijd om ook buiten een begin te maken dus! Van de week hadden we al een dagje een voorproefje van de lente. Heerlijk in het zonnetje heb ik alvast een zestal bedden klaargemaakt om binnenkort te gaan zaaien en beplanten. De bedden voor de peulvruchten, brassica's en uien eerst, gezien die ook het eerst in gebruik genomen gaan worden. Vanmiddag uit het werk heb ik nog snel een frisse neus gehaald, en nóg een bedje klaargemaakt. Zo stukje bij beetje komen de voorbereidingen dan wel voor elkaar.

goed gestart!

Op een van de bedden heb ik vast een tunneltje van vliesdoek gezet, om wat sneller op te warmen. En om te testen of 'ie goed blijft staan. Ik had namelijk bedacht dat dat veel makkelijker moest kunnen, met dat vliesdoek. Die lappen waaien altijd alle kanten op, en in je eentje vind ik het vrij onhandig werken. Daarom heb ik in een zo'n doek (van 5 bij 2 m) om de meter ongeveer een tunneltje genaaid. Gewoon, roetsj, rechtuit met volle kracht onder de naaimachine door. Door die tunneltjes de buizen, en de buizen in de grond. Geef toe, staat rete-strak toch?

vliestunneltje met tunneltjes

Komend weekend willen we de tunnelkas weer opzetten. Alle grote scheuren zijn gerepareerd, een paar plekjes moeten nog geplakt, maar dat gaat, denk ik, makkelijker als hij opgespannen is. Tegen het wegwaaien wordt hij dit jaar wat dieper ingegraven. Daarnaast heb ik een paar grondankers gekocht, en gaan er een paar spanbanden over de kas heen. Hopelijk houdt hij het dan het hele seizoen vol. Ook wil ik er graag verhoogde bedden in maken, dat lijkt mooi, en werkt prettig. Maar dat komt later wel. Ik wil altijd zo veel... :)

Omdat de kas nu toch niet mee gaat draaien in het wisselteeltschema, moet ik nog wel een klein beetje puzzelen hoe ik de rest netjes doorwissel. Ik had namelijk een zesjaars-plan, waarbij ik 17 bedden gebruikte (het achttiende, halve, bed is bezet door rabarber en aardpeer).
Het plan voor dit jaar is in grote lijnen klaar, maar ik denk dat ik eigenlijk meer ruimte voor de brassica's nodig heb... Misschien valt dat op te lossen door de winterkolen deels als nateelt na de peulen te zetten... Nou ja, dat wijst zich in de loop van het seizoen vanzelf.


teeltplan 2013
Het plan ziet er ongeveer zo uit:

Met de klok mee, in bedden 1, 2 en 3 respectievelijk alliums, wortels en bieten.
Dan 3 bedden aardappels, 3 bedden peulen, 2 bedden brassica's, 2 bedden bladgroenten en sla, dan 2 bedden voor vruchtgroenten, een halve-breedte-bedje als zaaibed of misschien aardbeien, en dan anderhalf bed voor de tunnelkas. Daar komen ook vruchtgroenten in, natuurlijk. Hopelijk dit jaar meer geluk met de tomaten! 

4 opmerkingen:

 1. Duidelijk helemaal klaar om erin te vliegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha idd rete strak dat tunneltje, had ik niet beter kunnen doen!! geweldig....komende week ls het goed is prachtig weer...ben benieuwd, dan kunnen we buiten lekker aan de gang!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om te lezen hoe je je moestuin klaarmaakt. Als ik dit zie, krijg ik zin om al mijn gras om te spitten en daar dan maar moestuin van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed idee, met dat tunneltje! Ik vond hem er inderdaad al zo strak bij staan, maar nu snap ik waarom :-)

  BeantwoordenVerwijderen