zondag 25 maart 2012

Tomaten


Tja, ook de tomaten begonnen de pluggbox uit te groeien, en waren dus hoognodig aan een groter potje toe. Omdat ik gistermiddag nog helemaal "in the flow" was, heb ik dat maar direct aangepakt. Eerst heel veel potjes afgespoeld in een emmer water met een drupje chloor, en klaargezet op de tuintafel. De zon was daar intussen weg, zodat ik niet bang hoefde te zijn dat de wortels uit zouden drogen ofzo.

De pluggbox heeft 49 cellen, en in elke cel had ik twee zaadjes gezaaid. Na opkomst heb ik van die twee er steeds eentje weggeknipt. Helaas waren in sommige cellen geen van beide zaadjes gekiemd, en in alle andere juist allebei. Ik had maar liefst 46 plantjes over, dat waren weer een hoop potjes om te spoelen dus. De potjes heb ik met een benzinestift genummerd met 1 t/m 7, zodat ik de soorten straks ook nog uit elkaar kan houden. (hopelijk, want het is wel zwart op zwart :))Bij de vorige verpot-actie had ik al geleerd dat je eerst het nog aanwezige water in de onderschaal weg moet gieten, voordat je de box omlaag duwt. Dat dus maar eerst gedaan. Daarna de box stevig omlaag gedrukt, en kijk eens hoe mooi de pluggen er dan uitkomen:


Elke plug overgezet in een potje, waarbij ik ze net weer een stukje dieper heb gezet dan voorheen. Op die manier kunnen er nog meer wortels uitgroeien. Steeds als ik klaar was met een rijtje/soort, heb ik de potjes in een bak water gezet zodat ze zich van onderen af goed vol konden zuigen.


Terwijl de laatste plantjes vochtig stonden te worden, heb ik de sla uit de koude bak overgeplant naar de bakken "buiten", zodat er hopelijk genoeg ruimte zou ontstaan voor alle tomaten. Nou, dat lukte maar net! Maar, na ongeveer anderhalf uur was dit het resultaat: een koude bak vol tomatenplantjes!


Nog even "for the record":
 • 6 planten "Marmande"
 • 5 planten "Margit" (van de Hongaarse buurvrouw, zelf gewonnen zaad)
 • 7 planten "San Marzano"
 • 7 planten "Italiaanse Roma"
 • 14 planten "Novosadski Jabucar"
 • 7 planten "Tiny Tim", dat zijn die kleintjes aan de rechterkant :)
En een sla-bedje wat er ook niet beroerd uitziet, al zeg ik het zelf:2 opmerkingen:

 1. WAUW super jouw tomaten!! die van ons zijn niet zo groot ... nog niet :oD
  Die plugboxen zijn ook wel handig!!! Veel op kleine oppervlakte ... makkelijk als je op je vensterbank moet starten haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben ook echt superblij met de pluggboxen, had ik veel eerder moeten doen! :)

   Verwijderen