woensdag 17 februari 2010

Aardappelmanden
Had ik al verteld dat ik ook aardappels wilde gaan planten? Ik heb pootaardappels besteld van het ras Vitelotte Noir, dat zijn mooie paarse aardappels en ook erg lekker. En bijna niet te krijgen in het wild, dus dat maakt ze bij uitstek geschikt om zelf te verbouwen :)

Pootaardappels kun je natuurlijk niet per stuk bestellen (althans, zou misschien wel kunnen, maar dat wordt vast erg prijzig), dus moet ik aardig wat knollen in de grond gaan stoppen. Dat leek me een beetje zonde van de ruimte in de SFG, dus ging ik op zoek naar mogelijkheden om aardappels in potten te telen. Ze hebben best een beetje ruimte nodig, dus met de standaard bloempot ben je er niet. In de US en in Engeland hebben ze verschillende soorten groeizakken, die lijken ook wel handig, kijk maar: http://www.gardeners.com/Potato-Bin/VegetablePlanters_Cat,36-629,default,cp.html
Ik vond ze alleen best wel duur, en trouwens ook niet verkrijgbaar in Nederland. Maar toen ik naar de maat van die groeizakken keek, dacht ik dat dat best eens in de buurt kon komen van die flexibele plastic wasmanden die je de laatste tijd veel ziet. Dus maten opgeschreven, naar de Action getogen en twee wasmanden opgehaald. Inderdaad precies de juiste maat. Gaten in de bodem geboord, want ze moeten wel afwateren natuurlijk, en als de aardappels dan komen, kunnen ze de grond in. Kunnen ze vast een voorsprong opbouwen hierbinnen, en daarna buiten verder groeien. Tot nu toe ben ik al wel blij met m'n vondst :)

2 opmerkingen:

  1. Leuk, mag ik de afmetingen vragen van deze manden en hoeveel pootaardappelen plant je hierin. Wij zouden dit dit jaar ook een willen proberen.

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De manden zij ca 45 cm in doorsnee, en ook ongeveer zo hoog. Met de Vitelottes had ik vijf kleine pootaardappeltjes per mand, bij de "gewone aardappels 3a4, afhankelijk van de maat.

    BeantwoordenVerwijderen